1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Sote-ministerityöryhmä: Itä-Savo kuuluu Etelä-Savon hyvinvointialueeseen

Ministerit pitivät tiistaina tiedotustilaisuuden sote-uudistuksen linjauksista.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Itä-Savon sairaanhoitopiiri kuuluu tulevaisuudessa Etelä-Savon hyvinvointialueeseen. Savonlinnan sairaalan yhteispäivystys mahdollistetaan vuoden 2032 loppuun saakka.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi tiistai-iltapäivän tiedotustilaisuudessa, että Suomeen muodostuu jatkossa 21 "hyvinvointialuetta", joiksi hallitus nimittää sote-maakuntia siirtymäkauden aikana.

Samalla Kiuru vahvisti Ylen aiemmat tiedot, että Itä-Savo siirtyy sote-uudistuksessa Etelä-Savon yhteyteen.

Kiuru sekä tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) täsmensivät vielä tiedotustilaisuuden lopussa Savonlinnan seudun erityisasemaa valmistelussa.

– Voimaanpanosäännöksellä varmistetaan se, että alueilla on mahdollisuus sekä Itä-Savon osalta, mutta myös Länsi-Pohjan osalta varmistua siitä, että oma sairaala ja nimenomaan yhteispäivystys voidaan säilyttää, Kiuru kommentoi.

– Riippumatta näistä poliiittisia erilaisia näkemyksiä herättäneistä aluejakokysymyksistä, oli kaikilla tarve turvata tavalla tai toisella Savonlinnan keskussairaalan jatko. Tämä on poliittinen ratkaisu siitä, miten se on mahdollista toteuttaa. Hallituksen viesti on Länsi-Pohjalle ja Savonlinnalle, kun keskusteluita kuuntelin, että haluamme näiden palvelujen olevan turvattuja, Saarikko kommentoi.

Tiedotustilaisuudessa käsiteltiin sitä, kuinka suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluja aiotaan uudistaa.

Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle joulukuun alussa. Keskiviikkona sote-esitys etenee lainsäädännön arviointineuvoston arvioitavaksi.

Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen kertoi aiemmin olevansa pettynyt, mikäli Itä-Savo pysyisi osana Etelä-Savoa.

Katso lähetystä Ylen sivuilta suorana.

Lue myös:

Pohjois-Savossa ollaan tyytyväisiä Itä-Savon jäämisestä osaksi Etelä-Savoa: Maakuntajohtaja kiittelee sitä, että maakunnat jäävät eheiksi

Essoten johto kiittelee hallituksen sote-ratkaisua Etelä-Savon osalta

Savonlinna pettyi sote-ratkaisuun jäädä osaksi Etelä-Savoa – suurena huolena keskussairaalan kohtalo

Ylen tiedot: Sote-esitys mitätöisi Länsi-Pohjan ulkoistamisen, myös Itä-Savosta ratkaisu