1. yle.fi
  2. Uutiset

Omakotitontteja niukasti jaossa Kokkolan kantakaupungissa – syynä kaupungin linjaus

Jo olemassaolevat asuinalueet halutaan täyttää, ennen kuin kaupunkia laajennetaan.

Asuintontit
Tyhjää tonttimaata Kokkolan Hangaksessa.
Ainoat uudet tontit tälle syksylle ovat tarjolla Hangaksessa. Isokylä on ollut viime vuosina suosittu laajenemissuunta, ja näidenkin tonttien uskotaan menevän.Petri Kuikka / Yle

Kokkolan kaupungilla on tarjolla tänä vuonna niukasti omakotitontteja kantakaupungissa, vain 36.

Uusia ovat vain kymmenen tonttia Isokylän Hangaksen alueella, ja niiden kysynnän uskotaan olevan kova. Lisäksi tontteja on jaossa Nuolipurossa ja Vikåssa kymmenkunta kummassakin.

Lohtajalla, Kälviällä ja Ullavassa pientalotontteja on jaossa yhteensä lähes 70. Niiden kysyntä on kuitenkin selvästi vähäisempää kuin kantakaupungin tonttien, ja joinakin vuosina tontteja ei ole mennyt maaseutualueilta lainkaan.

Kaupunki on linjannut muutama vuosi sitten, että pientalotonttien kaavoitus keskittyy toistaiseksi nykyisten alueiden tiivistämiseen eikä asuinalueita laajenneta.

Kaavoitus vie rahaa, ja toisaalta nykyisillä asuinalueilla on jo tehtyä infraa, joka jää osin turhan pantiksi, jos alueita ei rakenneta.

– Kaupungilla on kuitenkin hyvä raakamaavaranto: eivät tontit pääse loppumaan. Toisaalta uusien tonttien kysyntä on ollut vähenemään päin, sanoo kaupunkisuunnittelupäällikkö Jouni Laitinen.

Tonttien hakuaika kestää lokakuun loppuun.

Lue seuraavaksi