1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruokolahden kunnanjohtajasotkun keskellä olevan Anu Sepposen jatko vaakalaudalla myös Rautalammilla – valtuuston puheenjohtaja: "Luottamusta koetellaan"

Rautalammin kunnanvaltuusto pohtii Sepposen tulevaisuutta kunnanjohtajana.

kunnanjohtajat
Rautalammin kunnanjohtaja Anu Sepponen
Anu Sepponen ihmettelee, miksi muiden kunnanjohtajapestien hakeminen olisi merkki sitoutumattomuudesta.Antti Karhunen / Yle

Ruokolahden kunnanjohtajavalinnasta syntyneen selkkauksen johdosta viime viikot paljon julkisuudessa olleen Anu Sepposen tulevaisuus nykyisen työnantajansa Rautalammin kunnanjohtajana on kaikkea muuta kuin selvä.

Pohjois-Savossa sijaitsevan Rautalammin valtuustoryhmät kokoontuvat pohtimaan ensi maanantaina, nauttiiko Sepponen vielä kunnanvaltuuston luottamusta.

Sepponen valittiin elokuussa eteläkarjalaisen Ruokolahden uudeksi kunnanjohtajaksi yhden äänen erolla ohi ennakkosuosikin, ex-keskustaministeri Kimmo Tiilikaisen.

Tämän jälkeen Sepponen ja Ruokolahden luottamushenkilöt ajautuivat erimielisyyteen virkasuhteen ehdoista, kuten palkasta, irtisanomisajan palkasta ja koeajasta.

Ruokolahden kunnanhallitus päätti maanantai-iltana esittää kunnanvaltuustolle, että Sepposen valinta kunnanjohtajaksi raukeaa. Valtuuston on määrä lyödä päätös lukkoon ensi maanantaina.

Ratkaisua perusteltiin sillä, että Sepponen ei ole ottanut virkaa vastaan valtuuston määrittelemillä ehdoilla annettuun määräaikaan mennessä.

Sepponen ei esityksestä enää yllättynyt.

– Mutta hämmästynyt olen. En ymmärrä kunnanhallituksen perusteita, että virka yhtäkkiä raukeaa ympäriltä, Sepponen sanoo.

Rautalampi puntaroi, onko luottamus mennyt

Rautalammilla kunnanjohtajasoppa herättää monenlaisia tunteita ja hämmennystä sekä päättäjissä että kuntalaisissa. Asiasta on uutisoinut aiemmin muun muassa Savon Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Keskustelua on syntynyt esimerkiksi Anu Sepposen pyrkimyksistä siirtyä muiden kuntien palvelukseen. Sepponen valittiin Rautalammin kunnanjohtajaksi marraskuussa 2017. Sen jälkeen hän on hakenut Ruokolahden lisäksi Kiteen ja Pieksämäen johtoon.

Joitakin on lisäksi kismittänyt se, että Sepponen asuu vakituisesti Imatralla eli Ruokolahden naapurikunnassa.

Ruokolahden kunnantalo.
Anu Sepponen oli yllätysvalinta Ruokolahden uudeksi kunnanjohtajaksi. Nyt näyttää siltä, että valinta raukeaa.Mikko Savolainen / Yle

Rautalammin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jorma Kukkonen (sd.) on helpottunut Ruokolahden kunnanhallituksen eilisiltaisesta esityksestä.

– Se on siinä mielessä hyvä päätös, ettei kukaan voi loputtomasti pitää kahta kunnanjohtajan paikkaa hallussa. Kyllä asiaan piti tulla nyt selvyys.

Se, nauttiiko Sepponen vielä Rautalammin kunnanvaltuuston luottamusta, ratkennee lähiviikkojen aikana.

– Hämmennystä tämä joka tapauksessa herättää ja luottamusta koetellaan. Se on tosiasia ja moni valtuutettu on näin asian ilmaissut, Jorma Kukkonen sanoo.

Kukkonen ei ole varma, miten mahdollisesti murentunutta luottamusta voidaan rakentaa.

– Sitä minä en tiedä. Henkilökohtaisena mielipiteenä sanon, että vaikeaa se on.

Anu Sepponen ihmettelee puheita sitoutumattomuudesta

Rautalammin kunnanjohtajalla Anu Sepposella on sekavassa tilanteessa yksi toive.

– Ennen kaikkea toivon työrauhaa. Kyllä tässä käy nyt melkoinen mediamylläkkä.

Sepponen vakuuttaa, että kaikesta huolimatta työt sujuvat.

– Työt eivät ole millään tavalla kärsineet. Se tahtoo aina välillä unohtua tällaisessa tilanteessa. Valmistelemme juuri talousarviota ja kaikki asiat ovat hoituneet kohun keskellä, Sepponen sanoo.

Anu Sepponen uskoo, että luottamusta häntä kohtaan vielä löytyy.

– En ole kokenut noin yleisesti, ettei olisi luottamusta. Eihän tässä ole mitään perusteltua syytäkään luottamuspulaan. Virkojen haku toisaalle ei voi olla minkään luottamuksen tai sitoutumattomuuden merkki.

Voit keskustella uutisesta 14. lokakuuta kello 23 asti.

Lue myös:

Kunnanjohtajaskandaalin ympäröimät päättäjät puhuvat suunsa puhtaaksi – osa sanoo, ettei voittaja halunnut pestiä, toisten mielestä hänet "savustettiin ulos"

Jo valittu kunnanjohtaja kieltäytyi pestistä, joka olisi päättynyt ilman kultaista kädenpuristusta - asiantuntija ihmettelee pikkukunnan sooloilua

Lue seuraavaksi