Hyppää sisältöön

Iron Sky -elokuvien tuotantoyhtiö on haettu konkurssiin – "Velkasumma on niin iso, ettei sitä takataskusta revitä"

Talousvaikeudet ovat varjostaneet tuotantoyhtiötä ensimmäisestä kuunatsielokuvasta lähtien.

Saksalainen näyttelijä Udo Kier esittää Hitleriä elokuvassa Iron Sky. Kuva: Tomi Tuuliranta

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen hakee Iron Sky Universe Oy:tä konkurssiin. Sky Universen hallituksen puheenjohtaja ja elokuvatuottaja Tero Kaukomaa kuulee konkurssihakemuksesta Yleltä.

– Onhan tässä ollut tiukkaa jo pitempään, että siinä mielessä ei tule yllätyksenä, Kaukomaa sanoo.

Tieto konkurssihakemuksesta näkyy Oikeusrekisterikeskuksen Maksukyvyttömyysrekisterissä (siirryt toiseen palveluun), jonka tiedot ovat julkisia.

Velat sadoissa tuhansissa euroissa

Yle tavoitti Tero Kaukomaan puhelimitse Sveitsistä, missä hän on asunut jo vuosia. Elokuvatuottaja ei vakeuksia peittele.

– Firma on ollut täydellisessä kassakriisissä.

Kaukomaa kertoo, että tuotantoyhtiön velat ovat satoja tuhansia euroja.

– Lähempänä miljoonaa euroa kuin nollaa. Velkasumma on niin iso, ettei sitä mistään takataskusta revitä, hän toteaa.

Iron Sky -elokuvien tuotantoyhtiön maksuvaikeudet ovat olleet pitkään yleisesti tiedossa. Esimerkiksi Kauppalehti (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti tammikuussa tänä vuonna, että kuunatsileffan tuotantoyhtiölle sataa maksuhäiriöitä ja "taitaa olla loppu aika lähellä".

Tero Kaukomaan mukaan talousvaikeudet juontavat noin kymmenen vuoden takaisiin tapahtumiin, jolloin ensimmäinen Iron Sky -elokuva julkaistiin.

Iron Sky -elokuvan ensimmäinen jatko-osa, Iron Sky The Coming Race sai ensi-iltansa vuonna 2019. Kuva: Iron Sky Universe

Natsien paluu ei tuottanut tulosta

Iron Sky -elokuvan ensi-ilta oli vuonna 2012.

Timo Vuorensolan ohjaama tieteisseikkailu kertoo natseista, jotka pakenevat Etelämantereelta avaruuteen vuonna 1945. Heidän tarkoituksenaan on palata kuussa sijaitsevasta tukikohdastaan valloittamaan maailma.

Elokuva sai hyvät katsojaluvut, mutta tuotti yhtiölle silti taloudellista tappiota. Tero Kaukomaan mukaan syy oli se, että elokuva levisi internetissä laittomille latausivuille. Tuotantoyhtiö jäi vaille korvausta.

Iron Sky oli onnistunut leffa monella tapaa, mutta sen jakelussa oli ongelmia. Taloudellisesti sitä ei saatu toimimaan.

– Se oli iso isku, Kaukomaa sanoo.

Talousongelmat varjostivat ensimmäisen jatko-osan kehittelyä. Iron Sky: The Coming Race sai ensi-iltansa tammikuussa 2019.

Elokuvan valmistuminen kesti pitkään, ja ensi-ilta viivästyi. Avausviikolla se keräsi vain noin 15 000 katsojaa. Kritiikki oli murskaavaa.

Sky Universe Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tero Kaukomaa ei ole vielä täysin hylännyt ajatusta toisen jatko-osan tekemisestä. Kuva: Jussi Mankkinen, Yle

"Brändi on edelleen kehittämisen arvoinen"

Alunperin Iron Sky oli suunniteltu trilogiaksi. Tero Kaukomaa sanoo, että hänen ja yhtiökumppani Timo Vuorensolan on aina näihin päiviin saakka ollut tarkoitus "jatkaa saagaa".

– Edelleen näemme tämän brändin kehittämisen arvoisena. Firman äärimmäisen tiukasta tilanteesta huolimatta olemme jatkaneet kulissien takana kolmannen osan kehittämistä ja uusien partnereiden löytämistä.

– En tietenkään toivo konkurssia, mutta en myöskään tiedä, pystytäänkö se välttämään.

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisesta asiaa ei haluttu kommentoida.

.
.