Hyppää sisältöön

Suomalaiset sietävät tupsukorvia hyvin – WWF hämmästelee 307 ilveksen kaatolupaa

Luontojärjestö pelkää ilveskannan pienenevän. Maa- ja metsätalousministeriö vakuuttaa pitävänsä kannan vakaana.

Ilves ei juuri aiheuta vahinkoja muualla kuin poronhoitoalueella. Se kuitenkin verottaa muuta lajistoa. Kuva: Antti Mikkola / Yle

WWF arvostelee esitystä ilveksen kaatoluvista. Maa- ja metsätalousministeriö esittää (siirryt toiseen palveluun) 307:ää poikkeuslupaa poronhoitoalueen eteläpuoliseen Suomeen.

Suomessa elää noin 2 100 ilvestä. Laji on rauhoitettu, mutta sitä voidaan metsästää poikkeusluvalla. Nyt ehdotettu poikkeuslupamäärä verottaisi poronhoitoalueen eteläpuolista ilveskantaa noin 15 prosenttia.

– Ilvesten määrä on jo pienentynyt kuuden viime vuoden aikana. Poikkeuslupia tulee myöntää vain sellainen määrä, joka mahdollistaa kannan kasvun, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen perustelee tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Maa- ja metsätalousministeriö on perustellut poikkeuslupakiintiöitä muun muassa sillä, että ihmisten sietokykyä ilvestä kohtaan olisi tarpeen lisätä ja ylläpitää. Kun kantaa verotetaan, ilvestä siedetään paremmin.

Tolvasen mukaan huomattavasti nykyistä suuremmankaan ilveskannan siedossa ei mielipidemittausten mukaan ole ongelmia.

WWF:n vuonna 2018 teettämän kyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan 64 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että ilveksiä ei ole liikaa eikä heidän sietokykynsä ilvestä kohtaan ole ylittynyt. Alle viisi prosenttia vastaajista ilmoitti, että heidän sietokykynsä ilvestä kohtaan on ylittynyt.

Ministeriö haluaa pitää kannan vakaana

Neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriön luonnonvaraosastolta torjuu syytökset siitä, että kantaa pienennettäisiin nyt liikaa.

– Luonnonvarakeskuksen verotusskenaarion mukaan tuolla määrällä kannan pitäisi pysyä suurin piirtein samanlaisena kuin nyt. Lupamäärä on toki suurempi kuin vuosi sitten, mutta niin on ilveskantakin, Niemi sanoo.

Hän muistuttaa, että saalismäärät vaihtelevat vuosittain kannan koon mukaan.

– Meillä ei ole tarkoitus hävittää tai leikata kantaa vaan pitää se vakaana. Ilveksiä siedetään niin hyvin osittain siksi, että sen kanta on pidetty vakaana, Niemi toteaa.

Ilves ei aiheuta poronhoitoalueen ulkopuolella juurikaan vahinkoja yksittäisiä lampaita lukuun ottamatta.

– Mutta ilves huippupetona verottaa muuta lajistoa, Niemi perustelee.

Ilveskanta oli 20 vuotta sitten vain 800 yksilön kokoinen. Sieltä lähtien kannan on annettu hallitusti kasvaa.

– Tässä ei ole mitään dramatiikkaa, Niemi päättää.

Lue myös: