1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä, Soite

"Suomeen ollaan nyt tekemässä Soiteja" – soteuudistus ei muuta Keski-Pohjanmaalla paljon, Kruunupyyn tilanne yhä epäselvä

Kokkolan yhteispäivystyksen toiminta saa jatkua osin ostopalveluna, ja valtion ohjaus näyttää jäävän pelättyä pienemmäksi.

Soiten sisällä tehdään organisaatiomuutoksia, mutta asiakkaille ja potilaille näkyvät muutokset ovat marginaalisia. Kuva: Heini Holopainen / Yle

Sote-uudistus ei juuri muuta keskipohjalaisen asiakkaan ja potilaan palveluja. Kruunupyyläisten mahdollisuudesta saada palvelunsa Soitesta ei toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi vielä tiistaina saanut varmuutta.

Korkiakoski-Västi odottaa ministeriöltä vielä tarkempaa tietoa siitä, miten asia on kirjattu lakiluonnokseen.

Muuten ainoa yllätys lakiluonnoksen esittelyssä oli puhuminen hyvinvointialueista sote-maakuntien sijasta.

Sote-maakuntien nimi muuttuu hyvinvointialueiksi, rahoitukseen muutoksia – Yle seurasi sote-tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä

Koko maassa suurin muutos on siirtyminen kunnallisesta toiminnasta valtion alaisuuteen, jolloin myös rahoittajaksi tulee valtio.

Suuria keikautuksia Soiten rahoitukseen lakiluonnokseen tehdyt muutokset eivät tuo, vaan säästötarpeiden kanssa tehdään töitä jatkossakin.

Toisaalta Minna Korkiakoski-Västi uskoo, että rahoitus ehtii muuttua vielä monesti.

– Laskelmat on tehty vuoden 2018 tasosta ja todellinen rahoitus tulee useamman vuoden tasolta. Euroihin ei vielä kannata tuijottaa.

Kaksikielisyyskriteerin nousu vaikuttaa Soitessa hieman – enemmänkin, jos Kruunupyy saa jatkossakin hankkia palvelunsa maakuntarajan toiselta puolelta.

Sen sijaan esimerkiksi väestönkasvun lisääminen rahoituskriteereihin tukee Korkiakoski-Västin mukaan kasvukeskuksia eikä hyödytä Soiten aluetta.

Kokonaisuudessaan Korkiakoski-Västipitää sote-uudistusta hyvänä. Suomeen ollaan nyt hänen mukaansa "tekemässä soiteja".

– Ideologinen malli, jota haetaan, kuulostaa hyvin soitelaiselta. Tavoitteet ovat samanlaisia kuin Soitessa on jo ollutkin. Kaikkineen olen hyvillä mielin tuon lain suhteen, sanoo Korkiakoski-Västi.

Sote-uudistus kuulostaa Soiten ideologian mukaiselta, sanoo Minna Korkiakoski-Västi ja on lakiluonnoksen esittelyn jälkeen "aika iloinen". Kuva: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Yhteispäivystyksen malli jatkuu

Minna Korkiakoski-Västi on kantanut huolta Kokkolan yhteispäivystyksen kohtalosta. Siellä turvaudutaan iltaisin ja viikonloppuisin perusterveydenhuollossa ostopalvelulääkäreihin. Käytäntö saa jatkua.

– Sen suhteen ministeriön info toi turvallisen mielen. 49 prosenttia koko kapasiteetista saa olla ostopalvelulääkäreitä, ja meillä se alittuu oikeinkin hyvin.

Lisäksi varmistui se, että uusi malli mahdollistaa alueen itsemääräämisoikeuden paremmin kuin miltä alkuperäisessä versiossa näytti. Valtion ohjaus on Korkiakoski-Västin mukaan enemmän strategista ohjausta eikä valtio puutu operatiiviseen toimintaan tai yksityiskohtiin, kuten alueella pelättiin.

Uudistus edellyttää kuitenkin myös Soitessa sisäisiä muutoksia organisaatiorakenteeseen, ja esimerkiksi pelastustoimen sisällyttäminen hyvinvointialueeseen vaatii muutoksia. Asiakkaalle muutokset ovat marginaalisia.

Monella muulla alueella muutokset ovat suurempia.

Mihin otan yhteyttä, kun sairastun? Pitääkö alkaa maksaa maakuntaveroa? Katso, miten sote-uudistus vaikuttaa elämääsi