Hyppää sisältöön

Vähemmän lomia, lisää työtä? Oulu tavoittelee ulkoistamalla isoja säästöjä, ja me kysyimme, mihin säästöt perustuvat

Oulu on ulkoistamassa omaa toimintaansa niin, että reilut neljäsataa ihmistä siirrettäisiin yksityisten yritysten leipiin.

Oulun kaupunki säästää rahaa, kun työntekijät siirtyvät yksityisen työnantajan soveltaman työehtosopimuksen piiriin. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Oulun kaupunki tavoittelee suuria säästöjä siirtämällä työntekijöitään yksityisten yritysten palkkalistoille.

Kaupunki on ulkoistamassa ateria- ja puhtauspalvelut sekä ICT-palvelut, ja lisäksi koulusihteeripalvelut siirretään useiden kuntien omistamalle Monetralle.

Esimerkiksi ateria- ja puhtauspalveluiden työntekijät ulkoistamalla kaupunki on arvioinut saavansa noin 2,5 miljoonan vuosittaiset säästöt.

Miten, kun kaupunki kuitenkin joutuu hankkimaan samat palvelut yksityiseltä palveluntuottajalta?

Ammattiliitot ovat syyttäneet kaupunkia siitä, että säästöjä haetaan henkilöstön etuja polkemalla.

Pyysimme Oulun henkilöstöjohtajaa selventämään, mistä säästöt syntyvät.

Uusi työehtosopimus tuo muutoksia

Oulun kaupungin työntekijöiden ulkoistuksilla saavutetaan miljoonasäästöt pääosin sen kautta, että työntekijöiden työehtosopimuksiin tulee yksityisellä puolella useita muutoksia. Näin sanoo Oulun henkilöstöjohtaja Ville Urponen.

Urponen arvioi, että muun muassa työntekijöiden vuosilomat tulevat vähenemään yksityisen palveluntuottajan leivissä. Hänen mukaansa myös työn tekemistä tehostetaan – eli työn määrä työntekijää kohden mahdollisesti lisääntyy.

– Yksityisellä palveluntuottajallahan voi esimerkiksi olla muitakin kohteita niillä alueilla, missä on kaupungin kohteita. Sen kautta he pystyvät hyödyntämään henkilöstöä tehokkaammin.

Kaupunki siis säästä rahaa, kun se ostaa palvelut muualta eikä itse pidä työntekijöitä palkkalistoillaan.

Ulkoistuksen kohteeksi joutuvat Oulun kaupungin työntekijät ovat ammattiliitto JHL:n mukaan tällä hetkellä erittäin huolissaan tulevaisuudestaan, työehdoistaan ja palkoistaan.

Ulkoistaminen voi johtaa myös ojasta allikkoon

Oulussa ulkoistamisen perustelut ovat samankaltaisia kuin yrityksissäkin: toimintojen uskotaan tehostuvan ja ulkoistamisen säästävän euroja, kun työn tekee ulkopuolinen alan erikoisosaaja.

Säästöjen ajatellaan syntyvän, koska esimerkiksi siivoukseen ja kunnossapitoon keskittyvä yritys pystyy myymään samoja palveluita monille asiakkaill. Samalla palvelun tuottamiseen liittyvät kulut jakautuvat useamman asiakkaan kesken.

Huonosti hoidettu ulkoistaminen voi kuitenkin tulla organisaatiolla kalliiksi, arvioi Oulun kauppakorkeakoulun laskentatoimen professori Juha-Pekka Kallunki. Hän arvioi ulkoistamiseen liittyviä riskejä yleisesti, eikä kommentoi Oulun kaupungin tilannetta.

Jos ulkoistaja ei osaa laatia ulkoistamiseen liittyvää palvelusopimusta tai ei ymmärrä palvelusta aiheutuvia piilokuluja, voi käydä jopa niin, että tavoitellut säästöt vesittyvät tai kulut lisääntyvät.

Kustannussäästöjen saamatta jäämisen lisäksi ulkoistamiseen liittyy toinenkin riski.

Ulkoistuksen yhteydessä yritykset siirtävät käytännössä myös päätösvaltaa ulkopuolelle, mikä voi merkitä pahimmillaan sitä, että yrityksen ja sille tärkeän toiminnan väliltä katkeaa yhteys.

– Silloin organisaatiossa ei oikeastaan edes tiedetä, mitä kaikkea tämä ulkoistuksen toteuttaja meillä tekee ja mistä kaikesta me maksetaan, sanoo Oulun kauppakorkeakoulun laskentatoimen professori Juha-Pekka Kallunki.

Oulussa tunnistetaan palvelusopimukseen liittyvät riskit. Kaupungilla on jo aiempaa kokemusta toimintojen ulkoistamisesta ja niihin liittyvistä palvelusopimuksista muun muassa tilapalveluissa, josta noin neljännes hankitaan ulkopuoliselta palveluntuottajalta.

Kaupungin talousjohtaja Jukka Weisell sanoo, että valtuuston tekemän päätöksen jälkeen ulkoistuksen laajuutta ja tarkkaa sisältöä valmistellaan vielä usean kuukauden ajan. Tällä pyritään varmistamaan se, ettei kaupunki tule liian riippuvaiseksi ulkopuolisten palveluntuottajien omista tavoitteista.

– Tätä varmistetaan esimerkiksi sillä, että toiminnan johtaminen ja suunnittelu säilytetään jatkossakin kaupungin omana työnä, sanoo Weisell.

Weisellin mukaan Oulussa tavoitellaan pitkiä sopimuksia, joilla turvataan toiminnan jatkuminen sekä työntekijöiden asema. Toistaiseksi voimassa olevia palvelusopimuksia kaupunki ei kuitenkaan hankintalain mukaan voi tehdä, vaan sopimukset on ajoittain kilpailutettava uudelleen.

Keskustelu on auki perjantaihin kello 23:een asti.

.
.