1. yle.fi
  2. Uutiset

Miljardien passikauppa jäihin Kyproksella – Al Jazeera: poliitikot ovat valmiita auttamaan jopa rikollisia muodollisuuksissa

Niin sanottu "kultainen passi" -järjestely on avannut varakkaille sijoittajille vapaan liikkuvuuden EU:ssa.

Kypros
Nainen ojentaa passia
Kuvituskuva. Kypros on tienannut passien myöntämisellä sijoituksia vastaan miljardeja euroja.AOP

Kypros ilmoittaa luopuvansa järjestelystä, jonka kautta varakkaille sijoittajille on myönnetty maan kansalaisuus ja sitä myötä EU-passi – rahaa vastaan. Niin sanottu "kultainen passi" on tuonut saarivaltiolle miljardeja euroja viime vuosina.

Passin ovat saaneet omakseen ne, joilla on ollut varaa sijoittaa vähintään kaksi miljoonaa euroa.

Järjestely nousi keskusteluun televisiokanava Al Jazeeran (siirryt toiseen palveluun) salaa kuvaaman materiaalin tultua julki.

Al Jazeeran toimittajat tekeytyivät kuvitteellisen, varakkaan kiinalaissijoittajan edustajiksi ja tiedustelivat tämän mahdollisuuksia Kyproksen passin hankkimiseksi.

Keskustelunauhoille tallentui muun muassa, kuinka korkean tason virkamies ja poliitikko lupaavat ohjelmaa varten keksitylle kiinalaissijoittajalle "täyden tukensa" passin hankkimiseksi rahanpesutuomiosta huolimatta. Rikosrekisterin pitäisi olla passihakemuksen hylkäyksen syy.

Tämän lisäksi raportissa näytettiin myös henkilöitä, jotka neuvovat tarkkojen taustatarkastusten kiertämisessä.

Ohjelma loi poliittisen kohun

Syytökset iskevät syvälle Kyproksen poliittiseen eliittiin. Yksi videolle tallennetuista henkilöistä on parlamentin puhemies Demetris Syllouris.

Syllouris on toiseksi korkea-arvoisin valtion virkamies Kyproksella, heti presidentti Níkos Anastasiádisin jälkeen. Syllouris ilmoitti luopuvansa tehtävistään asiasta tehtävän tutkinnan ajaksi.

Uutistoimistojen mukaan Al Jazeeran raportissa esiintyneet henkilöt ovat kiistäneet syytökset. He myös sanovat tietäneensä sepityksestä ja näytelleensä mukana, jotta saisivat tapauksesta mahdollisimman kattavan raportin Kyproksen lainvalvontaviranomaisille.

Arviolta 4 000 Kyproksen ”kultaista passia” on myönnetty sijoitusohjelman kautta, ja sen avulla on kerätty arviolta seitsemän miljardin euron tulot, kertoo AP.

Kyproksen passikäytäntöjä on myös kritisoitu. Ohjelmaa on pidetty rahanpesuriskinä. Passit ovat olleet venäläisten, ukrainalaisten, kiinalaisten sekä kambodžalaisten suosiossa.

Euroopan komission edustajan mukaan nyt tutkitaan mahdollisia toimenpiteitä Kyprosta vastaan.

Lue myös:

“Haluatko paeta Amerikasta?” Korona-ajan ilmiönä yhdysvaltalaisia on jonoksi asti anomassa EU-kansalaisuuksia

Järjestöt: Oleskelulupien myynti sijoituksia vastaan avaa EU:n ovet rikolliselle rahalle

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi