1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen hallituksen sote-linjauksesta: "Savonlinnan päivystys on olennainen kysymys"

Itä-Savon kunnat ovat sote-uudistuksessa osa Etelä-Savoa.

Sote-uudistus
Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen.
Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen kritisoi Savonlinnaa yhteistyöhaluttomuudesta.Petri Vironen / Yle

Hallitus linjasi tänään sote-uudistusta muun muassa aluejakojen osalta. Linjauksen mukaan Itä-Savon kunnat ovat osa Etelä-Savon sote-aluetta eli uudelta nimeltään hyvinvointialuetta.

– Tämä on vasta polun alku. Asiasta on keskusteltu pitkään, ja se on estänyt kouriintuntuvan yhteensovittamisen, sanoo Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Halosen mukaan hallituksen linjaus tarkoittaa, että yhteistyöhön on ryhdyttävä, eikä se tarkoita vain tätä hetkeä.

– Savonlinnan yhteispäivystys on turvattu vuoteen 2033, mutta kuinka se turvataan siitä eteenpäin? Se on olennainen kysymys, Halonen sanoo.

Savonlinnan sairaala toimii vähintäänkin yli kymmenen vuotta poikkeusmenettelyllä. Vielä ei ole tiedossa, mitä sen jälkeen tapahtuu.

Pienessä maakunnassa on nyt kaksi päivystävää sairaalaa, eli myös kahden päivystävän sairaalan kustannukset.

– Kahta palvelua ei voi pyörittää yhden palvelun rahoilla, se on selvää. Siihen tarvitaan yhteistyötä ja yhteensovittamista, sanoo Halonen.

Edessä pakkoneuvottelut

Nyt alkavat neuvottelut siitä, mikä Etelä-Savon malli loppujen lopuksi on. Ainakin Savonlinnassa päätökseen ollaan pettyneitä, eikä neuvottelutilanne välttämättä ole lähtökohdiltaan kaikkein helpoin.

– Ongelmana on osin ollut se, että Savonlinnassa on ollut aika vahvat käsitykset siitä, mikä heille on hyväksi. Meidän ehdotuksemme eivät ole siihen sopineet, eikä meitä ole mielestäni oikein kuultu. Siinä mielessä nyt toivottavasti otetaan lusikka kauniiseen käteen ja lähdetään rakentamaan yhdessä, sanoo Halonen.

Voitonriemua Mikkelin seudulla ei Halosen mukaan tunneta, eikä nokittelunhalua ole. Tavoitteena on rakentaa toimivat järjestelmät niin Essoten kuin Sosterin toiminta-alueilla asuville.

– Väestö on vähenevää ja vanhenevaa, eli palveluiden kysyntä on muutoksessa. Me emme ehkä pysty aivan samalla tavoin järjestämään palveluita kuin tällä hetkellä, ja se vaatii muutoksia. Ne muutokset täytyy tehdä fiksusti ja palveluja vaarantamatta.