1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Sote-uudistus herättää vastustusta hallituspuolueiden sisällä – kolme keskustalaista jätti eriävän mielipiteen ulkoistuksista

Yksi vihreiden kansanedustaja sanoi jo viikonloppuna, että ei aio äänestää ratkaisun puolesta.

Keskustan kansanedustajat Katri Kulmuni, Arto Pirttilahti ja Mikko Savola jättivät sote-ratkaisusta eriävän mielipiteen puolueen ryhmäkokouksessa. Vihreiden Heli Järvinen ei eio äänestää ratkaisun puolesta. Kuva: Silja Viitala / Yle, Emmi Korhonen / LEHTIKUVA, Markus Bergfors / Yle, Kimmo Brandt / AOP

Hallituksen mittava sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus närästää hallituspuolue keskustassa ja vihreissä.

Keskustan eduskuntaryhmä joutui tiistaina äänestämään sote-uudistuksesta. Ryhmässä sote-esitystä kannatti 23 edustajaa ja vastusti kolme, jotka jättivät ratkaisusta eriävän mielipiteen.

Eriävä mielipide liittyy sote-palveluiden ulkoistuksiin. Sen jättivät keskustan aiempi puheenjohtaja Katri Kulmuni sekä kansanedustajat Mikko Savola ja Arto Pirttilahti.

Kulmuni viestitti Ylelle, että kahdesta sairaanhoitopiiristä muodostettavilla Lapin ja Etelä-Savon sote-maakunnilla tulisi olla oikeus ylläpitää kahta ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen keskussairaalaa.

Torniolainen Kulmuni vaatii muutosta siihen, että Kemin ja Savonlinnan keskussairaaloille asetetaan nyt vuosikymmenen määräaikaisuus pysyvän oikeuden sijaan.

Hallituksen sote-ryhmän ministerit kertoivat tiistaina, että pykälä ulkoistamisten mitätöinnistä lieveni lausuntokierroksen jälkeen. Kemissä sijaitsevan Länsi-Pohjan keskussairaalan ulkoistaminen on mitätöitymässä, mutta tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan muut ulkoistamiset eivät ole päätymässä "suoraan roskakoriin".

Vihreiden Järvinen pelkää sairaalan alasajoa Savonlinnassa

Ähtäriläinen Mikko Savola kuitenkin arvostelee, että sote-ratkaisu mahdollistaisi eteläpohjalaisten niin sanottujen kuusiokuntien ulkoistuksen mitätöinnin. Se lopettaisi hänen mukaansa seutukunnalta nykyisenlaiset perusterveydenhuollon palvelut.

Myös pirkanmaalainen Arto Pirttilahti sanoo, että sote-uudistuksen seurauksena maakunnalla olisi mahdollisuus irtisanoa ulkoistukset kesken sopimuskauden. Pirttilahden mukaan mahdollinen mitätöinti uhkaisi sote-palvelujen tasoa Mänttä-Vilppulan seudulla.

Pirttilahti haluaisi selvityksen siitä, onko lainmukaista mitätöidä ulkoistuksia taannehtivasti, jos sopimukset on tehty aikanaan silloisen lainsäädännön mukaisesti.

Pirttilahti ja Savola eivät sulje pois sitä, että äänestäisivät sote-uudistusta vastaan eduskunnan salikäsittelyssä. Molemmat odottavat, että uudistus muuttuisi vielä lainsäädännön arviointineuvoston ja valiokuntakäsittelyn jälkeen.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoo, että soraäänistä huolimatta keskusta tukee hallituksen sote-uudistusta. Sitä Kurvinen ei halua ennakoida, mitä seurauksia sote-uudistuksen vastustamisesta eduskunnan salikäsittelyssä kansanedustajille tulisi.

Kurvinen korostaa, että kolme eri mieltä olevaa edustajaa tukevat sote-pakettia muilta osin kuin ulkoistusten osalta.

Hallituspuolue vihreiden savonlinnalainen kansanedustaja Heli Järvinen sanoi jo viikonloppuna Itä-Savon haastattelussa, että ei aio äänestää ratkaisun puolesta (siirryt toiseen palveluun). Syynä on se, ettei se turvaa hänen mielestään riittävästi Savonlinnan keskussairaalan asemaa.

Pirttilahden mukaan sote-uudistuksessa on kokonaisuudessaan paljon hyvää, mutta hän ei hyväksy ulkoistuksiin liittyvää yksityiskohtaa. Savola on samalla linjalla.

Myös Kulmuni kiittelee sitä, että sote-uudistus etenee.

Kello 17.35: Lisätty Katri Kulmunin kommentit.

Kello 19.18: Lisätty Antti Kurvisen kommentit ja tieto äänestystuloksesta.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoiltaan kello 23 saakka.

Sote-uudistusta käsitellään illan A-studiossa Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa klo 21. Julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen ja vararehtori Juha Teperi Tampereen ylipistosta arvioivat, minkälaiset mahdollisuudet esityksellä on mennä toteutukseen saakka. Juontajana Petri Raivio. #yleastudio

Lue lisää:

Analyysi: Sote-kritiikkiä kuunnellessa tuntuu unohtuneen, miksi sotea tehdään – myös korona osoitti, ettei tarve ole kadonnut minnekään

Sote-maakuntien nimi muuttuu hyvinvointialueiksi, rahoitukseen muutoksia – Yle seurasi sote-tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä

Mihin otan yhteyttä, kun sairastun? Pitääkö alkaa maksaa maakuntaveroa? Katso, miten sote-uudistus vaikuttaa elämääsi