1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjanmaan maakunta odottaa 700 miljoonan osuutta EU:n koronaelvytysrahoista

Pohjanmaan alueellinen elpymissuunnitelma tukee vientiteollisuutta ja vihreää siirtymää

Pohjanmaa
Lähikuva eurokolikosta.
Olivier Berg / EPA

Pohjanmaa odottaa 700:n miljoonan euron elpymisrahaa EU:n koronaelpymisrahastosta. Pohjanmaan liiton alueellisen suunnitelman mukaan rahoitus suunnattaisiin hankkeille, jotka vahvistavat Pohjanmaan asemaa ympäristöystävällisten ratkaisujen tuottajana.

Suunnitelma sisältää vientiteollisuuden toimintaedellytyksien, uudistumisen ja kasvun tukemiseen liittyviä hankkeita.

Ministeriöiden maakuntakiertueella Pohjanmaan maakunnan edustajia kuulivat valtiovarainministeri Matti Vanhanen ja työministeri Tuula Haatainen.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry toivoo, että alueen yritysten ja ministeriöiden välille syntyisi keskusteluyhteys.

– Minulla on huoli siitä, onko valtiovallalla riittävä tilannekuva ja kyky ryhtyä toimiin, että vientiteollisuutemme on iskussa sitten kun elpyminen alkaa. Silloin pitää olla nopeasti liiikkeellä. Jos vientiteollisuutemme nyt kyykkää, sen toipuminen kestää todella kauan, Häyry painottaa.

Suurin potti yhteenliittymälle

Maakunnilla on isoja odotuksia EU:n elpymisrahoista. Alueiden rahoitusosuuksista päätetään todennäköisesti vasta ensi keväänä. Suurin saaja olisi seitsemän yrityksen yhteinen EnergySAMPO, jolle osoitettaisiin peräti 500 miljoonaa.

EnergySAMPO on seitsemän maailmanlaajuisesti toimivan yrityksen yhteisymmärrysmuistio huippuosaamisen jakamiseksi ja innovatiivisten järjestelmäratkaisujen kehittämiseksi.

GigaVaasa hankkeelle haetaan 97 300 000 koronatukea. GigaVaasa-hankekokonaisuudella varmistetaan edellytykset akkuteollisuusalueen nopealle rakentamiselle. Tähän kuuluvat alueen sisäinen logistiikka, yhteydet runkoväyliin, junaraiteille ja sitä kautta satamaan.

Pohjanmaan liitto on laatinut alueellisen elpymissuunnitelman eri toimijoiden kanssa. Suomen kansallinen osuus EU-rahastosta on yhteensä 2,5 miljardia euroa.

Lue seuraavaksi