1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasan venepaikkojen hinnoissa on korotuspaineita, talvisäilytys on muuttumassa maksulliseksi

Tekninen lautakunta tekee päätöksiä pienvenesatamien tulevaisuudesta marraskuussa.

veneily
Vaasan venelaituri vankilarannassa
Vaasassa kaupungilla on noin 2 000 vuokrattavaa venepaikkaa. Merja Siirilä / Yle

Vaasan kaupunki on teettänyt selvityksen ylläpitämistään pienvenesatamista. Selvityksessä esitetään uudistuksia, jotka voivat nostaa laituripaikkojen hintoja.

Raportin mukaan toiminnan kehittämiseksi satamille tulisi tehdä esimerkiksi kymmenen vuoden investointiohjelma, jonka menot on katettava käyttäjämaksuilla. Samalla toiminta on saatava myös taloudellisesti tasapainoon.

Tänä vuonna pienvenesatamatoiminta tuottaa kaupungille arviolta noin 34 000 euron tappiot. Tappiot ovat olleet samaa luokkaa myös aiempina vuosina, arvioi kuntatekniikan johtaja Jukka Tavi. Hänen mukaansa näin on myös jatkossa, ellei maksuja koroteta tai investointeja vähennetä.

Investointeja ovat esimerkiksi satama-altaiden ruoppaukset ja huonokuntoisten laiturien uusiminen sekä muu pienvenesatamien kehittäminen.

Talvisäilytyksestä maksullinen

Kaupunki on muuttamassa myös veneiden talvisäilytyksen maksulliseksi. Tähän asti talvisäilytys on ollut ilmaista. Talvisäilytyspaikat ovat 18 kohteessa eri puolilla kaupunkia, pääasiassa venesatamissa ja palokujilla. Vertailukaupungeissa talvisäilytys maksaa 30–60 euroa.

Selvitys pitää vaihtoehtona myös pienvenesatamatoiminnan yksityistämistä. Virkamiesesitys kallistuu kuitenkin siihen, että kaupungin olisi syytä hallinnoida ja ylläpitää venepaikkoja jatkossakin.

Osittainen ulkoistaminen on kuitenkin mahdollista. Selvityksessä mainitaan, että kaupunki voi luopua ylikapasiteetista ja lisäksi uusilla alueilla voi olla myös yksityistä palveluntarjontaa.

350 tyhjää paikkaa

Vaasassa kaupungilla on noin 2 000 vuokrattavaa venepaikkaa. Niistä tyhjillään on vuosittain noin 350. Suosituimmat venesatamat Kronvikissa ja Gerbyssä ovat täynnä. Palosaaren salmi ja Kruunumakasiini ovat puolestaan puoliksi tyhjiä.

Pienvenesatamista tehty selvitys on nähtävillä kaupungin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Tekninen lautakunta tekee päätöksiä pienvenesatamien tulevaisuudesta marraskuussa. Asukkaille ja palveluiden käyttäjille varataan sitä ennen mahdollisuus osallistua palveluiden suunnitteluun ja kehittämiseen.

Venepaikan perusmaksu vaihtelee Vaasassa 176 euron ja 285 euron välillä. Lisäpalveluina voi hankkia esimerkiksi vesipostin käytön tai turvaportillisen venepaikan.

Lue seuraavaksi