1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Keskussairaaloiden tulevaisuus huolettaa Lapissa, Savossa ryhdyttävä yhteistyöhön – Vapaavuori: Edelleen toivon, että koko sote-uudistusta ei tarvittaisi

Näin sote-uudistusta kommentoitiin maakunnissa ja Helsingissä.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri kuuluu tulevaisuudessa Etelä-Savon hyvinvointialueeseen. Savonlinnan sairaalan yhteispäivystys mahdollistetaan vuoden 2032 loppuun saakka. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Kun Helsingin pormestari Jan Vaapavuorelta (kok.) kysyy mielipidettä hallituksen tänään esittelemästä sote-uudistuksesta, vastaus ei yllätä.

Kovana sote-kriitikkona tunnettu Vapaavuori näkee, että ehdotus ei ole muuttunut aiemmasta.

– Kaikki sote-uudistuksen peruspilarit pysyvät tismalleen ennallaan. Kaikki se kritiikki, joka meiltä kohdistuu tähän isoon järjestelmämuutokseen, on ennallaan, Vapaavuori lataa.

Vapaavuoren mukaan uudistuksen rahoitusratkaisu kuulostaa tuoreeltaan niin monimutkaiselta, ettei siihen voi vielä ottaa kantaa.

– Koko lainsäädäntöpaketti taitaa olla yli tuhatsivuinen, että sitä ei pysty vielä tiedotustilaisuuden perusteella kunnolla kommentoimaan. Pitäisi nähdä konkreettiset pykälät ja laskelmat.

Hallituksen suunnitelmassa Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta, joiden lisäksi järjestäjänä toimii Helsingin kaupunki. Vapaavuori olisi toivonut toisenlaista ratkaisua.

– Edelleen toivon ja uskon, että koko uudistusta ei tarvittaisi. Mutta jos se nyt väkisin runtataan läpi, olisi toki hyvä, että siinä kunnioitettaisiin sitä valmistelutyötä mitä sosiaali- ja terveysministeriö yhdessä Uudenmaan kanssa viime syksynä teki. Se perustui siihen, että Uusimaa jaettiin viiteen alueeseen, joista Helsinki on yksi. Se on selvästi parempi malli kuin se, että koko Uusimaa olisi yhtenäinen alue, mutta ei sekään tästä koko uudistuksesta vielä hyvää tee edes Helsingin kannalta.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa 6. lokakuuta 2020 Helsingissä. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Lapissa kysytään, miten rahat jaetaan kahden keskussairaalan kesken

Lapin keskussairaalan johtajaylilääkäri Jukka Mattila pitää tärkeimpänä sitä, että hallitus sai sote-esityksen aikaan nopeassa aikataulussa. Lapin kannalta Mattila pitää ongelmallisena sitä, miten rahat jaetaan kahden keskussairaalan kesken.

– Ihan varmasti maakunnan tai hyvinvointialueen poliittista päätöksentekoa kiusaavia hankalia kysymyksiä jää alueellisesti ratkaistavaksi, mutta eteenpäin päästään, Mattila sanoo.

Oleellisin erityiskysymys Lapin hyvinvointialueella on Mattilan mukaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tilalle.

– Meidän alueemme tulee saamaan rahoituksen väestön palveluntarpeen perusteella, eikä sen perusteella että meillä on kaksi päivystävää sairaalaa tälle pienelle väestöpohjalle. Näen että Kemissä on mielekästä olla ympärivuorokautinen päivystys, Mattila sanoo.

Hallituksen sote-uudistus mahdollistaa Lapin kahden keskussairaalan mallin jatkumisen ainakin vuoteen 2032 asti.

– Kemissäkin voi jatkaa nykyisellä tavalla perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys, avaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan lappilainen kansanedustaja Markus Lohi.

Lohi korostaa, että päätäntävalta Lapin kahden sairaalan mallista on tulevalla hyvinvointialueella. Lohen mukaan lakiesitys lähtee siitä, että maakunta tekee siitä erillisen päätöksen.

– Koska kysymys on oikeudesta eikä velvollisuudesta, niin nyt jos koskaan meidän lappilaisten on syytä liittoutua keskenämme rakentamaan vahva yhteistyö puolustamaan lähipalveluitamme, hän kommentoi.

Jos Lapissa päätetään jatkaa kahden sairaalan mallilla, niin mitä tapahtuu vuoden 2032 jälkeen? Lohen mukaan niin pitkän ajan kuluessa lakejakin ehditään muuttaa.

– Joka tapauksessa sairaala ei silloin lakkaa Kemissä, vaikka emme saisi aikaan muutosta määräaikaan tai tehtyä siitä pysyvää. Eli kysymys on siitä, onko Kemissä keskussairaala vai aluesairaala, Lohi sanoo.

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen. Kuva: Petri Vironen / Yle

Savonlinnan yhteispäivystyksen tulevaisuus huolettaa

Itä-Savon sairaanhoitopiiri kuuluu tulevaisuudessa Etelä-Savon hyvinvointialueeseen. Savonlinnan sairaalan yhteispäivystys mahdollistetaan vuoden 2032 loppuun saakka.

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen sanoo hallituksen linjauksen tarkoittavan sitä, että yhteistyöhön on ryhdyttävä, eikä se tarkoita vain tätä hetkeä.

– Savonlinnan yhteispäivystys on turvattu vuoteen 2033, mutta kuinka se turvataan siitä eteenpäin? Se on olennainen kysymys, Halonen sanoo.

Savonlinnan sairaala toimii vähintäänkin yli kymmenen vuotta poikkeusmenettelyllä. Vielä ei ole tiedossa, mitä sen jälkeen tapahtuu.

Pienessä maakunnassa on nyt kaksi päivystävää sairaalaa, eli myös kahden päivystävän sairaalan kustannukset.

– Kahta palvelua ei voi pyörittää yhden palvelun rahoilla, se on selvää. Siihen tarvitaan yhteistyötä ja yhteensovittamista, sanoo Halonen.

Lue myös:

Sote-maakuntien nimi muuttuu hyvinvointialueiksi, rahoitukseen muutoksia – Yle seurasi sote-tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä

Mihin otan yhteyttä, kun sairastun? Pitääkö alkaa maksaa maakuntaveroa? Katso, miten sote-uudistus vaikuttaa elämääsi

Sote-uudistus herättää vastustusta hallituspuolueiden sisällä – kolme keskustalaista jätti eriävän mielipiteen ulkoistuksista

Analyysi: Sote-kritiikkiä kuunnellessa tuntuu unohtuneen, miksi sotea tehdään – myös korona osoitti, ettei tarve ole kadonnut minnekään