1. yle.fi
  2. Uutiset

Kruunupyy soteuudistuksessa Pohjanmaan hyvinvointialueeseen – palvelut Soitesta jatkossa korkeintaan ostopalveluna

Soiten päätöksentekoon Kruunupyy ei voisi nykytavalla osallistua.

Kruunupyy
Kadunvarsikylteissä opasteet Kruunupyyn kunnantalolle sekä terveysasemalle.
Jos lakiluonnos hyväksytään eduskunnassa, kruunupyyläisten sotepalvelut Soitesta ovat jatkossa neuvottelukysymys.Juha Kemppainen / Yle

Kruunupyyn kunnan kohtaloksi näyttää päätyminen Pohjanmaan hyvinvointialueeseen. Palvelut Soitesta kuntalaiset saisivat korkeintaan ostopalveluna. Asiasta kertoi ensimmäisenä Keskipohjanmaa verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Soteuudistuksen lakiluonnokseen on kirjattu, että hyvinvointialue voi ostaa kruunupyyläisten palvelut Soitesta. Nykyään Kruunupyy on Soiten jäsen, vaikka kuuluukin Pohjanmaan maakuntaan.

Jatkossa kunta ei siis voisi osallistua Soiten päätöksentekoon nykyiseen tapaan.

RKP:n oikeusministerin Anna-Maja Henrikssonin erityisavustaja Niklas Mannfolk vahvistaa kirjauksen hengen.

Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi puolestaan haluaa nähdä lakiluonnoksen ennen kuin ottaa asiaan laajemmin kantaa.

Käytännössä kruunupyyläisten palvelut olisivat jatkossa neuvottelukysymys Vaasan ja Kokkolan välillä. Vaasan sairaanhoitopiiri on viime aikoina lisännyt palveluitaan Pietarsaaressa, jotta siellä käytettäisiin enemmän oman alueen palveluja.

Kruunupyyn kunta toivoi omassa lausunnossaan, että kuntalaiset voisivat saada sote-palvelut jatkossakin Keski-Pohjanmaalta, vaikka kuuluu Pohjanmaan maakuntaan.

Kruunupyyssä löytyi yksimielisyys sote-palvelujen suunnasta

Lue seuraavaksi