Hyppää sisältöön

EU:n ja Yhdysvaltain 16 vuotta jatkunut kiista lentokonetukiaisista jatkuu – Maailman kauppajärjestö sallii EU:n "kostotullit"

EU:n Dombrovskis haluaa pysäyttää koston kierteen ja kutsuu Yhdysvallat neuvottelemaan.

Airbus A350XWB-lentokone Toulousessa Ranskassa. Kuva: Airbus

Maailman kauppajärjestö WTO ilmoitti tänään, että se sallii Euroopan unionin määrätä rangaistustulleja Yhdysvalloille. Tulleja saa WTO:n mukaan määrätä amerikkalaistuotteille yhteensä neljän miljardin dollarin arvosta.

Päätös liittyy EU:n ja Yhdysvaltain jo 16 vuotta jatkuneeseen kiistaan lentokonevalmistajien tukiaisista. Kiistakumppanit ovat jo pitkään syyttäneet toisiaan laittomasta julkisesta tuesta omille lentokonevalmistajilleen Airbusille ja Boeingille.

Viime vuoden lokakuussa WTO linjasi, että Yhdysvallat saa määrätä EU:ta vastaan tulleja tuoteille, joiden arvo on yhteensä 7,5 miljardin dollaria (6,8 miljardin euroa).

WTO linjasi viime vuosikymmenen alussa, että sekä eurooppalainen Airbus että amerikkalainen Boeing olivat saaneet miljardien edestä kilpailua vääristäviä tukiaisia.

EU:n kauppakomissaari Valdis Dombrovskis. Kuva: olivier Hoslet / EPA

EU on valmis lopettamaan kiistan

Yhdysvallat kommentoi WTO:n päätöstä heti tuoreeltaan toteamalla, että se tulee vastaamaan uusilla tulleilla, mikäli EU asettaa sille WTO:n nyt sallimat rangaistustullit.

Yhdysvallat muistutti, että WTO:n päätös perustuu Boeingin kotiosavaltion Washingtonin saamaan verokannustimeen, joka on sittemmin poistettu.

EU puolestaan toivoo, että koston kierre saataisiin loppumaan ja osapuolet voisivat neuvotella asiasta.

– Ehdotamme, että Yhdysvallat luopuu viime vuonna asettamistaan tulleista. Jos se toimii näin, EU lupaa, ettei se aseta kostotulleja, EU:n kauppakomissaari Valdis Dombrovskis sanoi.

Yhdysvaltain kauppaministeri Robert Lighthizer lupasi, että neuvotteluja EU:n kanssa "kiihdytetään".

– Olemme halukkaita löytämään ratkaisun tähän kiistaan, hän lisäsi.

Lue lisää:

New York Times: Europe Can Impose Tariffs on U.S. in Long-Running Aircraft Battle (siirryt toiseen palveluun)

WTO: Yhdysvallat saa määrätä EU:lle 7,5 miljardin dollarin tullit Airbus-kiistassa