1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Oppositio ihmettelee, miten hallitus rahoittaa sote-uudistuksen – "Suurten kaupunkien osalta kestämätön"

Hallitus kertoi tiistaina, että sote-maakuntien nimi muuttuu hyvinvointialueiksi ja rahoitukseen tulee muutoksia.

Oppositioedustajat Päivi Räsänen (kd.), Mia Laiho (kok.) ja Arja Juvonen (ps.) arvostelevat hallituksen sote-ratkaisua. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva, Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva ja Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Oppositiopuolueet ihmettelevät, miten hallituksen mittava sote-uudistus rahoitetaan.

Kansanedustaja Mia Laiho (kok.) sanoo, että kokonaisveroasteen nousulle tulee olemaan kovat paineet.

– Rahoitusmallissa ei ole kannusteita tehdä paremmin ja niitä alueita rankaistaan, jotka ovat tähän mennessä hoitaneet asiansa hyvin, Laiho sanoo Ylelle.

Hallituksen sote-ryhmän ministerit kertoivat tiistaina, miten hallituksen sote-mallia on muutettu päättyneen lausuntokierroksen jälkeen. Suurimmat muutokset koskevat juuri uudistuksen rahoitusmallia.

Laiho sanoo silti pettymykseksi, ettei rahoitusjärjestelyyn tullut suurempia muutoksia.

– Esitys on kestämätön erityisesti suurten kaupunkialueiden kasvukeskusten osalta. Esimerkiksi Uudellamaalla tulot vähenevät, vaikka olisi investointitarpeita. Se tarkoittaa terveyserojen kasvua, Laiho varoittaa.

Hallitus teki lausuntokierroksen palautteen perusteella rahoitusmalliin helpotuksia ja pehmennyksiä, mutta Laihon mielestä muutokset jäävät kosmeettisiksi. Hänen mukaansa tulonsiirto Uudeltamaalta pois tulee olemaan merkittävä.

PS:n Juvonen: Perustuslakivaliokunta joutuu pitkään pohdintaan

Myös perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen arvostelee sote-uudistuksen taloudellisia raameja "heiluviksi". Hän sanoo, että asioita ei voi suunnitella velaksi.

Juvosen mukaan moni suuri kysymys on sote-uudistuksessa yhä auki. Hänen mielestään paketti kuulosti tiistai-iltapäivänä tuoreeltaan sekavalta.

Juvonen arvelee, että perustuslakivaliokunta joutuu vielä pitkään ja hartaasti pohtimaan, onko laki eteenpäin vietävissä.

Juvonen kuitenkin kiitti, että rahoitus muuttui aavistuksen verran parempaan suuntaan.

– On hyvä, että yhdeksi kriteeriksi rahoitukselle tulee väestön määrä.

Räsänen: Viestintä maakuntien nimestä kertoo vaikeuksista hallituksessa

Myös kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän mukaan sote-esityksen keskeinen ongelma on riittämätön rahoitus. Esitykseen tehdyt muutokset korjaavat puolueen mukaan kaikkein pahimmin kärsivien yksittäisten kuntien tilannetta, mutta kokonaisuus jää edelleen toiveiden varaan.

Ryhmä moittii tiedotteessaan, että joka kolmannessa sote-esityksestä tehdyssä lausunnossa epäiltiin kustannusten kasvun hillintään pääsyä, mutta hallituksella ei ole uusia vastauksia.

Oppositiopuolueen mielestä sote-uudistuksen vaikeudesta hallituksen sisällä kertoo myös sote-maakunnille annettu uusi nimi, hyvinvointialueet.

– Asia näyttää olevan aika hankala hallituksen sisällä, jos ei viestinnällisesti edes tiedotustilaisuudessa saada yhtenäistä viestiä alueiden nimistä, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen (kd.) sanoi Ylelle.

Kristillisdemokraatit arvostelevat hallituksen käyneen sadat asiantuntijalausunnot läpi pikakäsittelyllä. Puolueen mielestä hallitus ei arvosta kentän asiantuntijoiden palautetta.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoiltaan kello 23 saakka.

Lue lisää:

Sote-maakuntien nimi muuttuu hyvinvointialueiksi, rahoitukseen muutoksia – Yle seurasi sote-tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä

Sote-uudistus herättää vastustusta hallituspuolueiden sisällä – kolme keskustalaista jätti eriävän mielipiteen ulkoistuksista

Mihin otan yhteyttä, kun sairastun? Pitääkö alkaa maksaa maakuntaveroa? Katso, miten sote-uudistus vaikuttaa elämääsi