1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeri Krista Kiuru selitti A-studiossa kevään maskilinjauksia: "Yksiääninen viestintä" oli tärkeää

Kokoomus ilmoitti viime perjantaina esittävänsä epäluottamuslausetta Krista Kiurulle kasvomaskilinjausten takia.

kasvomaskit
Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.)
Krista Kiuru saapuu A-studion vieraaksi

Peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan kevään maskilinjausten taustalla oli se, että maskeista haluttiin viestiä "yksiäänisesti".

– Keväällä korostettiin sitä, että yhteinen johtaminen ja yksiääninen viestintä on tärkeää. Me elimme poikkeusolosuhteita, Kiuru vastasi A-studiossa, kun häneltä kysyttiin, miksi sosiaali- ja terveysministeriö esti keväällä THL:ää kertomasta kansalaisille, miten kasvomaskeja käytetään oikein.

Kiurun mukaan keväällä oli tärkeää epidemian hallinnassa, että ihmiset saivat saman viestin.

– Juuri tällä hetkellä ongelma on se, että meillä on kovin monta ääntä, kun näistä asioista tällä hetkellä viestitään, Kiuru jatkoi.

Kiurulta kysyttiin, kuka STM:stä oli THL:ään yhteydessä. Ministeri kertoi saaneensa eilen henkilökunnaltaan selvityksen viestinnästä.

– Kysymys on siis näiden STM:n ja THL:n viestijöiden välisistä erilaisista viestintätilanteisiin liittyvistä arjen kysymyksistä, Kiuru vastasi.

Selvitys on Kiurun mukaan annettu myös ministeriryhmälle.

Annettiinko poliittista ohjausta?

Kiuru kiisti antaneensa asiassa poliittista ohjausta asiantuntijoille.

– Päinvastoin. Hallitus ja sosiaali- ja terveysministeriössä työskentelevä ministeri Kiuru lähtevät siitä, että kaikissa tilanteissa me luotamme asiantuntijoiden antamaan tietoon ja tautitilanteeseen, Kiuru sanoi.

Hän kuitenkin jatkoi sanoen, että maskeja koskeva päätös tehtiin keväällä "silloisen asiantuntijatiedon pohjalta pohjautuen siihen, mitä mieltä STM ja THL virallisessa toimintalinjassaan olivat tästä".

Myöhemmin haastattelussa Kiuru myönsi, että valmiuslakien pykälien astuessa voimaan kokonaisjohto otettiin STM:ään.

Kiuru huomautti, että keväällä maskeista oli monenlaisia näkemyksiä. Myöskään kansainvälinen terveysjärjestö WHO ei Kiurun mukaan suositellut maskien käyttöä vielä keväällä.

Kokoomus esitti epäluottamusta

Kokoomuksen kansanedustajat esittivät perjantaina Kiurulle epäluottamusta, koska heidän mielestään on syytä epäillä, että kesällä tehtyä maskiselvitystä ohjattiin poliittisesti ja, että sillä pyrittiin johtamaan suomalaisia harhaan.

Ilta-Sanomien (siirryt toiseen palveluun) eilen haastatteleman THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan THL:llä olisi ollut keväällä haluja kertoa maskien käytöstä laajemmin, mutta STM ei pitänyt sitä tarpeellisena. Tervahauta sanoi jo keväällä, että hänen mielestään maskien käytöstä olisi hyötyä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo twiittasi sunnuntaina haluavansa vastauksia siihen, onko THL:n pääjohtajaa painostettu poliittisesti olemaan ilmaisematta asiantuntijanäkemystään.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiisti sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla, että suomalaisia olisi johdettu harhaan maskiasiassa.

Kiurun luottamuksesta äänestetään eduskunnassa huomenna keskiviikkona.

Lisää aiheesta:

Työterveyslaitos poisti keväällä maskisuosituksen sivuiltaan – TTL:n mukaan päätös tehtiin itsenäisesti

IS: THL halusi keväällä tiedottaa maskien käytöstä, mutta ministeriö esti aikeet

Lue seuraavaksi