1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kaikille työpaikoille kasvomaskisuositus pääkaupunkiseudulla – työryhmä pyytää avilta velvoitusta maskin käytöstä yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee myös, että vanhemmat käyttävät kasvomaskia oleskellessaan varhaiskasvatuksen tiloissa.

koronavirus
Jan Vapaavuori ja Juha Tuominen pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän uusia linjauksia ja suosituksia koskevassa tiedotustilaisuudessa Helsingissä.
Tiedotustilaisuuden tallenne käynnistyy automaattisesti kohdasta, missä Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo uudesta maskisuosituksesta. Palkista voit myös liikkua haluaamasi kohtaan tallenteessa.
  • Kasvomaskien käyttöä suositellaan nyt kaikilla työpaikoilla pääkaupunkiseudulla.
  • Lisäksi koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että vanhemmat käyttävät kasvomaskia varhaiskasvatuksen tiloissa.
  • Koordinaatioryhmä myös esittää, että lokakuun aikana annettaisiin velvoittava määräys, että yli 20 henkilön yleisötilaisuuksia voidaan järjestää vain, jos kaikkien osallistujien edellytetään käyttävän kasvomaskia. Virallisen päätöksen asiassa tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.
  • Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi uusista linjauksista tiedotustilaisuudessaan tänään keskiviikkona.
  • Voit lukea tilaisuuden hetki hetkeltä -seurannan alta.

Pääkaupunkiseudulle on luvassa uusia keinoja koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi.

Koronakoordinaatioryhmän uusista linjauksista kertoivat tiedotustilaisuudessa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen. Ryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, HUS ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Klo 11.35 Ryhmä ei kannata laajamittaista etäopetukseen siirtymistä

Vapaavuoren mukaan nyt olemassa olevan tapauskohtaiset käytännöt ovat osoittautuneet toimiksi, eikä ryhmä siksi kannata laajamittaista etäopetukseen siirtymistä. Laaja etäopetukseen siirtyminen nähdään viimeisenä keinona epidemian hillitsemisessä.

Ryhmän mukaan myöskään vapaa-ajan palvelujen laajamittaista sulkemista ei nähdä tässä vaiheessa tarpeelliseksi.

Ryhmä suosittaa entistä velvoittavampaa kasvomaskien käyttöä, turvaväli- ja hygieniaohjeiden noudattamista ja tiukempaa valvontaa epidemian leviämisen hillitsemiseksi.

Klo 11.28. Epidemia näyttäisi leviävän nyt etenkin työpaikoilla ja harrastustoiminnassa

Epidemia näyttäisi Vapaavuoren mukaan leviävän nyt etenkin työpaikoilla ja harrastustoiminnassa. Nyt annetuilla toimilla pyritään saamaan nämä tartunnat hallintaan.

Vapaavuori kehottaa vahvasti noudattamaan annettuja suosituksia. Tämä on hänen mukaan varmin keino välttää tiukempia alueellisia rajoituksia.

Klo 11.19 Ryhmä esittää tiukennuksia yleisötilaisuuksien järjestämiseen pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudun kaupunkien, HUS:n ja THL:n näkemyksen mukaan olisi perusteltua antaa jo lokakuun aikana uusi velvoittava määräys yleisötilaisuuksien järjestämisestä.

Ehdotuksen mukaan, yli 20 hengen yleisötilaisuuksia sisä- ja ulkotiloissa voitaisiin järjestää vain siinä tapauksessa, että edellytetään kaikkien käyttävän kasvomaskia ja korkeintaan puolet asiakaspaikoista olisi käytössä.

Ryhmä siis ehdottaa, että tämä olisi suosituksen sijaan velvoittava määräys. Sen mukaan asiassa tarvitaan yhden kunnan suositusta vahvempi velvoittava määräys koko pääkaupunkiseudulle marraskuun loppuun. Virallisen päätöksen asiassa tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto

– On hyvä huomata, että muutamat tapahtumajärjestäjät ovat jo oma-aloitteisesti noudattaneet tällaista käytäntöä, mutta nyt tähän haetaan velvoittavaa määräystä, sanoo Vapaavuori.

Aiempi suositus on ollut, että yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia voidaan järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa THL:n turvallisuussuositukset huomioiden.

Yksityisyystilaisuuksien järjestämisessä koordinaatioryhmä kehottaa edelleen noudattamaan harkintaa ja pidättyväisyyttä. Suositus on edelleen se, ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia toistaiseksi järjestettäisi ollenkaan.

Klo 11.15 Kasvomaskin käyttöä suositellaan myös työpaikoilla

Kasvomaskien käyttöä suositellaan tästä eteenpäin kaikilla työpaikoilla pääkaupunkiseudulla.

Uuden linjauksen mukaan kasvomaskin käyttöä suositellaan erityisesti tilanteissa, jossa ihmiset laajemmin tapaavat toisiaan – kuten kokouksissa ja taukotiloissa – ja kun esimerkiksi turvavälejä ei pystytä toteuttamaan.

Ryhmä suosittelee myös, että vanhemmat käyttävät kasvomaskia varhaiskasvatuksen tiloissa hakiessaan tai viedessään lapsia hoitoon.

Klo 11.10 HUS: voimme omilla toimillamme vaikuttaa epidemian leviämiseen

HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominenkertoo, että HUSin testauskapasiteetti nousee koko ajan. Positiivisten osuus testatuista on pysynyt viime päivinä vakaana, vaikka tähän saakka käyrä on ollut nouseva.

– Olen varovaisen toiveikas siitä, että tämä kuvastaisi niitä päätöksiä, joita olemme tehneet. Korostamme edelleen niiden varotoimien noudattamista, joita suositellaan, sanoo Tuominen.

Klo 11.06 THL mukana pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän toiminnassa

Vapaavuori aloittaa tilaisuuden kertomalla, että pääkaupunkiseudun kansallisen merkittävyyden takia koronakoordinaatiotyöryhmän toimintaan on kutsuttu mukaan myös THL.

Koordinaatioryhmä kokoontui eilen tekemään uusia linjauksia koronaepidemian hillitsemiseksi alueella.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Pelottaako koronarokotteen turvallisuus, mietityttääkö sen tehokkuus? Lue seitsemän tyhmää kysymystä ja asiantuntijan vastaukset

Työryhmä suosittelee: kauppojen ja muiden elinkeinonharjoittajien pitäisi edellyttää asiakkailta maskien käyttöä pääkaupunkiseudulla

Lue seuraavaksi