Hirvikolaririski suurimmillaan - kiima, muutto ja metsästys lisäävät hirvieläinten liikkuvuutta

Eniten eläimiin liittyviä kolareita sattui viime vuonna pohjalaiskunnista Mustasaaressa, Närpiössä ja Kokkolassa.

Hirvieläimet liikkuvat nyt aktiivisesti aamu- ja iltahämärässä Kuva: Yle/Siv Wester

Hirvikolarien määrä alkaa nousta jyrkästi lokakuussa. Marraskuussa sattuu kuudesosa kaikista hirvieläin- tai riistakolareista.

– Hirvet liikkuvat nyt paljon luonnostaan. Siellä on kiima-aika ja tietenkin metsästyskausi vaikuttaa liikkumiseen, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Niemi.

Vuonna 2019 tieliikenteessä tapahtui Tilastokeskuksen mukaan yli 13 000 riistaonnettomuutta (siirryt toiseen palveluun). Alueellisesti tarkastellen suurin osa riistaonnettomuuksista tapahtui Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Pirkanmaalla.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteen hirvionnettomuuksissa menehtyi viime vuonna kolme ihmistä ja loukkaantui 119 ihmistä.

Kolmesta pohjalaismaakunnasta (Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) eniten kolareita sattuu Pohjanmaalla.

Viime vuoden tilastojen mukaan eläinten kanssa kolisi useimmin Mustasaaressa, Närpiössä ja Kokkolassa. Riskialtteimmat tiet olivat valtatie kahdeksan ja Pohjanlahden rantatie.

– Hirvivaroitusalueella olisi suotavaa kaasujalkaa hellittää ja kohdistaa sitä havainnointia tien reuna-alueille. Liikennemerkit varoittavat hirvistä teiden varsilla ihan syystä, Niemi kertoo.

Hirvieläimet liikkuvat aktiivisesti aamu- ja iltahämärässä. Tästä syystä tiellä liikkujien on syytä olla tarkkana iltojen pimetessä. Erityisen tarkkana kannattaa olla parin tunnin ajan ennen ja jälkeen auringon laskun ja nousun.

Toinen kolarihuippu on toukokuussa. Silloin uudet vasat syntyvät ja emo häätää edellisen vuoden jälkeläiset pois. Ylivuotiset vasat lähtevät harhailemaan liikenteen sekaan.