1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjanmaan hyvinvointialueeseen siirtyminen otetaan Kruunupyyssä vastaan varovaisen tyytyväisenä

Ainakin ostopalveluna kruunupyyläiset voisivat saada sote-palveluita Soitesta.

sote-uudistus
Kruunupyyn kunnantalon julkisivu.
Kruunupyyssä ollaan vielä epätietoisia, miten Pohjanmaan hyvinvointialueeseen siirtyminen vaikuttaa palveluihin.Juha Kemppainen / Yle

Kruunupyyn vs. kunnanjohtaja Ulf Stenman on varovaisen tyytyväinen, että kuntalaiset saavat sote-palvelunsa jatkossakin Soitesta.

– Kunnan lausunto on ainakin otettu huomioon ministeriössä. Että voimme jatkaa historiallisesta, maantieteellisestä ja kielellisestä syystä Soiten palveluiden piirissä. Mutta mitä se tarkoittaa kuntalaisten palveluille, se on täysin auki, kommentoi Stenman.

Hallituksen sote-uudistuksen mukaan Kruunupyy siirtyisi Pohjanmaan hyvinvointialueeseen, mutta palvelut voidaan hankkia yli maakuntarajan Keski-Pohjanmaalta Soitesta. Lakiluonnokseen on kirjattu, että palvelut saataisiin korkeintaan ostopalveluna.

– Ratkaisevinta on, millaisella sopimuksella Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa sopivat Kruunupyyn palveluista, arvioi kunnanjohtaja Stenman.

Jatkossa Kruunupyyn kunta ei voisi osallistua Soiten päätöksentekoon kuten ennen.

Kruunupyy toivoi omassa sote-uudistuslausunnossaan, että kuntalaisten sote-palvelut tarjoaisi jatkossakin sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite Keski-Pohjanmaalta, vaikka kunta kuuluu Pohjanmaan maakuntaan.

Hallitus esitteli sote-uudistuksensa tiistaina. Suomeen tulee 21 maakunnan kokoista hyvinvointialuetta, jos esitys hyväksytään eduskunnassa.

Lue myös:

Kruunupyy soteuudistuksessa Pohjanmaan hyvinvointialueeseen – palvelut Soitesta jatkossa korkeintaan ostopalveluna

"Suomeen ollaan nyt tekemässä Soiteja" – soteuudistus ei muuta Keski-Pohjanmaalla paljon, Kruunupyyn tilanne yhä epäselvä

Sote-maakuntien nimi muuttuu hyvinvointialueiksi, rahoitukseen muutoksia – Yle seurasi sote-tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä

Mihin otan yhteyttä, kun sairastun? Pitääkö alkaa maksaa maakuntaveroa? Katso, miten sote-uudistus vaikuttaa elämääsi

Lue seuraavaksi