1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

STM Varhila: Ohjeistus maskien käytöstä ollut koko ajan selkeä ja ajan tasalla

Kansliapäällikkö Varhilan mukaan maskien käyttö on ollut koko ajan yhtenä keinona koronan ehkäisyssä.

koronavirus
Kirsi Varhila, Helsinki, 15.08.2020
STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila puolustaa viranomaistoimintaa kasvomaskien käytössä.Antti Haanpää / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriön ylin virkamies puolustaa hallituksen maskisuosituspäätöksiä johdonmukaisina ja muuttuneen koronantilanteen mukaisina.

Hallituksen ja ministeriön linja on kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan nojannut sen hetkiseen asiantuntijatietoon. Varhila kirjoittaa ministeriön kotisivulle tekemässään kolumnissa (siirryt toiseen palveluun), ettei ministeriön keväällä tilaamaan maskiselvitykseen liittynyt mitään poliittista tai vastaavaa ohjausta.

Painostuspuheet liittyvät epäilyyn, joutuiko Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta vaikenemaan maskikannassaan.

Varhila perustelee kesän alusta kesän loppuun muuttunutta kasvomaskilinjausta niin, että toukokuussa saadun selvityksen aikaan koronatapausten määrä olivat olleet jo useita viikkoja laskussa. Hän vertaa kevään tilannetta elokuuhun ja uuden päätöksen syntyhetkeen, jolloin tartuntoja oli jo enemmän. Hallitus antoi elokuun puolivälissä yleisen kasvomaskisuosituksen.

Varhilan mukaan kasvomaski uutena ehkäisytoimena kesäkuussa olisi vaatinut vahvat perustelut, ja niitä ei tutkimusnäytön mukaan ollut silloin olemassa. Maskeja ei oltu käytetty myöskään vastaavanlaisissa tartunnoissa aikaisemmin.

– Hallitus ei antanut yleistä suositusta kasvosuojusten käytöstä, mutta katsoi, että suojusta voi käyttää toisten ihmisten suojaamiseksi paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Kasvomaskit mukana toissijaisena keinona alusta alkaen

Kansliapäällikkö korostaa, että viestinnässä on koko ajan painotettu, että käsi- ja yskimishygienia ja turvaetäisyyksien noudattaminen ovat tärkeimmät keinot viruksen leviämisen estämiseen. Tutkimusnäyttö ja esimerkiksi muut Pohjoismaat olivat Varhilan mukaan alkukesästä samoilla linjoilla.

Varhilan mukaan terveysviranomaisten viesti on ollut vahva ja selkeä ehkäisykeinojen tärkeyden suhteen. Myös kasvomaskien merkitys ja viestiminen niistä täydentävänä keinona on ollut Varhialan mukaan mukana jo kriisin alkuvaiheesta huhtikuusta alkaen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Työterveyslaitos ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea antoivat huhtikuun alussa ohjeistuksen turvalliseen kasvomaskien käyttöön.

Hallituksen elokuinen maskipäätös tehtiin pahenevan tautitilanteen ehkäisemiseksi. Myös tieto kasvomaskien hyödyistä on Varhilan mukaan lisääntynyt keväästä.

Viranomaisten ja Varhilan omissa viesteissä on ollut kuitenkin epäselvyyttä (siirryt toiseen palveluun) ja kangassuojien on kerrottu olevan tartuntavaarallisia kantajalleen.

Myös se, että suojaimia ei ehkä riitä kaikille on ollut keväästä asti suosituspäätöksen taustalla oleva kysymys, jonka vaikutuksesta linjauksiin ei ole saatu vastausta.

Mitä ajatuksia kasvomaskeista noussut keskustelu herättää? Voit keskustella aiheesta 15.10. kello 23:een asti.

Lue myös:

Valehteliko Sanna Marin suomalaisille kasvomaskeista? Läpivalaisimme pääministerin puheet keväällä ja nyt

Työterveyslaitos poisti keväällä maskisuosituksen sivuiltaan – TTL:n mukaan päätös tehtiin itsenäisesti

Kasvomaskien hyöty koronan torjunnassa jakaa asiantuntijoitakin: "Näyttöä on olemassa tarpeeksi", "Suurempi merkitys on muilla viruksen ehkäisykeinoilla"

Yle selvitti: Kasvomaskit pakollisia jo yli 50 maassa – määräykset perustuvat tutkimusnäyttöön, mutta Suomessa suositusta ei toistaiseksi tule

Lue seuraavaksi