1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallituksen sote-malli kallistui suotuisammaksi Päijät-Hämeen kannalta – yhteisyritys näyttää kelpaavan valtiovallalle

Sote-uudistuksen uusimmat käänteet eivät näytä estävän Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän suurta perusterveydenhuollon ulkoistusta.

sote-uudistus
Marina Erhola
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola aikoo perehtyä vielä tarkasti hallituksen sote-malliin, kunhan kaikki tieto on saatavilla.Marjo Pirilä / Yle

Hallituksen sote-malli näyttää isossa kuvassa menevän Päijät-Hämeen kannalta parempaan suuntaan, arvioi hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola. Hallituksen sote-ryhmän ministerit kertoivat eilen, millaiseksi hallituksen sote-malli on muotoutunut lausuntokierroksen jälkeen.

Päijät-Hämeessä yksi huolenaihe oli alueiden oman päätäntävallan kaventuminen.

– Kun rahoitus siirtyy valtiolle, luonnollisesti voimavarojen käytön ohjaus on aika tiukkaa valtiovarainministeriön suunnasta. Edellisen version perusteella vaikutti siltä, että sosiaali- ja terveysministeriölle olisi annettu hyvinkin suuri ohjausvalta liittyen myös alueen operatiivisiin päätöksiin, koskien esimerkiksi palveluntuotannon tapoja ja työvoiman käyttöä, Erhola selittää.

Maakunnan viesti lausuntokierroksella oli, että alueiden itsehallinnon on toteuduttava paremmin. Erholan mukaan tiistain tiedotustilaisuuden perusteella kyseistä kohtaa olisikin muutettu alueilta annetun palautteen suuntaan.

Myös rahoitusmallia korjattiin tähän mennessä saatujen tietojen perusteella Päijät-Hämeen kannalta paremmaksi. Silti ensimmäiset vuodet tulevat olemaan hyvin tiukkoja.

– Siinä on niin sanottu leikkuri, joka leikkaa myös sitä, paljonko rahoituksen jälkeenjääneisyyttä korjataan. Meidän osalta siellä oli sellainen tilanne, että olimme rahoituksen osalta jäljessä yli 300 euroa asukasta kohti ja vain 150 euroa siitä voitaisiin korvata. Tässä esityksessä jälkeenjääneisyyttä voitaisiin korvata meille noin 200 euroa per asukas.

Erhola painottaa, että arvioi tilannetta vasta alustavasti, koska kaikkia yksityiskohtia ei ole vielä tiedossa. Esimerkiksi rahoitus riittävyys tarkentuu vasta myöhemmin.

Yhteisyritys ei tyssää sote-malliin

Hallituksen sote-malli ei näytä estävän sote-palvelujen järjestämistä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyrityksen avulla. Suoraan mitätöitäviin sopimuksiin on nimetty käytännössä vain Länsi-Pohjan sote-alueen laaja ulkoistus.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen omistama Harjun terveys Oy aloittaa toimintansa vuodenvaihteessa. Yhteisyritys alkaa tuottaa sote-palveluja lahtelaisille, iittiläisille ja kärkäläläisille – yhteensä 131 000 asukkaalle.

Uuden muotoilun mukaan hyvinvointialue voi irtisanoa sopimuksia kokonaisharkintaan perustuen.

– Pääsemme tämän järjestelyn kanssa joka tapauksessa eteenpäin vuoteen 2027 asti. Uskoisin, että meillä on seitsemän vuotta aikaa osoittaa myös alueelle se, saammeko kaavailemallamme integraatiomallilla merkittävästi nykyistä paremmat palvelut kuntalaisille, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola toteaa.

Hänen mukaansa haasteita voi vielä tulla yhteisyrityksen toiminnan laajentamisessa muihin kuntiin Lahden, Iitin ja Kärkölän lisäksi.

Erhola uskoo, että perustuslakivaliokunta tulee tarkastelemaan hyvin tarkkaan erityisesti sopimusten taannehtivaa mitätöintiä.

– Aika näyttää, onko tämä viimeinen sana, kunhan eduskunnassa on käsitelty lainsäädäntöä lisää.

Keskitie voi viedä soten maaliin

THL:n ylijohtajana aiemmin työskennellyt Erhola on seurannut pitkään sote-mallin sorvaamista. Hänen mukaansa edellisen hallituksen kariutuneessa sotessa painopiste kallistui poliittisesti enemmän oikealle, ja nyt tulossa oli vasemmalle painottunut malli. Lausuntokierroksen jäljiltä ollaan asettumassa keskitielle.

– Alustavasti kompromissihakuisuutta näyttää olleen sen verran, että tämä lähenee siinä keskellä olevaa ratkaisua. Jos se säilyy loppuun asti, uskon että läpimenon mahdollisuudet kasvavat, arvioi Erhola.

Lue seuraavaksi