1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotkansaarelle rakennetaan opiskelija-asuntokortteli: 3 taloa, 100 asuntoa ja ruokakauppa

Opiskelija-asuntoyhtiö ja osuuskauppa rakentavat uuden korttelin yhteistyössä.

opiskelija-asunnot
Rautatienkadun ja koulukadun risteys Kotkansaarella
Uudet opiskelija-asunnot rakennetaan Kotkansaarelle niin sanotulle Teboilin tontille. Antti-Jussi Korhonen / Yle

Kotkansaarelle rakennetaan lähivuosien aikana uusi opiskelija-asuntokortteli.

Kotkan opiskelija-asunnot ja Kymen seudun osuuskauppa toteuttavat yhteistyönä korttelin, johon tulee kolme asuintaloa ja päivittäistavarakauppa. Asuntoja tulee noin sata, ja rakennusten alle sijoitetaan pysäköintitilat.

Uudisrakennukset tulevat Koulukadun ja Rautatienkadun risteyksessä sijaitsevalle tontille. Asemakaavan mukaan alueelle voidaan rakentaa kokonaisuus, jossa on 9300 kerrosneliötä.

Opiskelija-asunnoille kysyntää keskustassa

Kotkan opiskelija-asuntojen toimitusjohtajan Juha Rannan mukaan opiskelija-asuntojen rakentamiseen ei ole määrällisesti painetta, mutta muista syistä tarvetta on.

– Koulu siirtyy Kotkansaarelle, ja toinen asia ovat nämä soluasunnot. Soluasunnot eivät enää kiinnosta, ja meillä on niitä Korelan alueella aika paljon. Nyt kun koulukin lähtee sieltä pois, meidän on ihan järkevää rakentaa. Tähän kohteeseen ei tule yhtään ainutta soluasuntoa, Ranta kertoo.

Koulun siirtymisellä hän viittaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun, jonka uusi kampus rakentuu Kotkan kantasatamaan tapahtumakeskuksen yhteyteen.

Saunojen tilalle vaatehuoneita

Uudet asunnot rakennetaan yhden tai kahden asukkaan tarpeisiin. Toisin kuin opiskelija-asuntoyhtiön kahteen viimeisimpään kohteeseen, nyt rakennettavaan kortteliin ei tule asuntokohtaisia saunoja.

– On todettu, että opiskelijat käyttävät niitä niin vähän, että ne ovat hukkatilaa. Voi sanoa, että saunat on muutettu vaatehuoneiksi, Ranta kertoo.

Asuntojen parvekkeet puolestaan aiotaan todennäköisesti lasittaa esimerkiksi liikenteen vuoksi.

Uusi kortteli on tavoitteena rakentaa niin, että se on valmis syksyyn 2023 mennessä, kun ammattikorkeakoulu aloittaa uudella kampuksellaan.

Tällä hetkellä Kotkan opiskelija-asunnoilla on asuntoja Kotkansaarella Urheilijankadulla ja Korkeavuorenkadulla, Metsolassa Metsontiellä ja Naakanteillä sekä Korelassa Keisarinmajantiellä. Rannan mukaan uusi kortteli ei toistaiseksi vaikuta nykyisten kohteiden toimintaan.

– Katsotaan sitten, kun tämä valmistuu, mikä on kysyntätilanne.

Kaupunki myy tontin

Kymen seudun osuuskauppa kertoo suunnitelleensa pitkään uutta kauppaa tälle puolelle Kotkansaarta. Opiskelijoista odotetaan merkittävää asiakasryhmää, mutta paikan katsotaan palvelevan myös esimerkiksi työmatkaliikennettä ja Hovinsaaren asukkaita.

Opiskelijakortteli rakennetaan tontille, jonka opiskelija-asuntoyhtiö ja osuuskauppa ostavat Kotkan kaupungilta 2,3 miljoonan euron hintaan. Tonttikaupat tehdään näillä näkymin joulukuussa.

Kaupungin mukaan kahden yhtiön yhteishanke mahdollistaa sen, että opiskelija-asunnot ja kauppa mahtuvat samaan kortteliin.

– Erillään hankkeiden olisi ollut vaikea mahduttautua samaan kortteliin, kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen sanoo kaupungin tiedotteessa.

Lue myös: Läpinäkyviä tiloja ja suuri "roikkuva" katto – katso Kantasataman uudet hulppeat havainnekuvat ja -video!

Lue seuraavaksi