1. yle.fi
  2. Uutiset

Toipuuko jättiläinen enää koskaan?

Tutkijat varoittavat, ettei Australian Iso valliriutta välttämättä enää palaa ennalleen. Korallien kuoleman syynä on ilmastonmuutos.

Australian koillisrannikolla sijaitseva yli 2300 kilometriä pitkä maailman suurin koralliriutta on menettänyt yli puolet koralleistaan vuoden 1995 jälkeen, kertoo tuore tutkimus (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimuksen mukaan kaiken tyyppiset korallit ovat kärsineet ilmastonmuutoksen aiheuttamasta veden lämpenemisestä.

Merkkinä korallien kuolemasta on niiden vaaleneminen. Eniten vaalenemista tapahtui vuosina 2016 ja 2017. Myös tämän vuoden maaliskuussa sitä havaittiin paljon. Vaaleneminen on seurausta veden lämpenemisestä.

Tässä kuvassa näkyy vaalentunutta korallia matalassa vedessä.

Tutkijat pelkäävät, ettei Unescon maailmanperintökohteeksikin valittu riutta kykene enää toipumaan vaurioista.

Tuoreessa tutkimuksessa arvioitiin koralliriutan kuntoa vuosien 1995 ja 2017 välillä.

Erityisen pahasti ovat kärsineet haarautuvat ja pöytämalliset korallit, jotka ovat kalojen ja muiden merenelävien elinympäristöä. Korallien kuolema voi muuttaa laajemmin ekosysteemiä.

Iso valliriutta on myös merkittävä turistikohde. Ennen koronapandemiaa Australia sai arviolta 3,4 miljardia euroa tuloja valliriuttaan tutustuneilta turisteilta.

Korallit voivat tutkijoiden mukaan toipua, jos olosuhteet paranevat. Elpyminen voi kuitenkin kestää vuosikymmeniä.

Tutkijat toivovat, että jos ilmaston lämpeneminen saadaan pysäytettyä, voi Iso valliriutta alkaa elpyä myöhemmin tällä vuosisadalla.

Professori Terry Hughes arvioi The Guardianille (siirryt toiseen palveluun), että Iso valliriutta voi säilyä, jos maapallon keskilämpötilan nousu esiteolliseen aikaan verrattuna saadaan hillittyä 1,5–2:een asteeseen.

Jos lämpötila nousisi 3–4 astetta, katoaisi myös Iso valliriutta.

Tekijät

Teemu Juhola

Lähteet

  • Teksti: AFP, Reuters, BBC, The Guardian
  • Videot: Reuters
  • Kuvat: AOP

Julkaistu 14.10.

Lue seuraavaksi