Hyppää sisältöön

Lievestuoreen äärimmäisen paikallinen radio kuuluu noin 15 kilometrin säteellä, mutta verkossa minne tahansa

Radiota pyöritetään vapaaehtoisten voimin.

Radio Lievestuore toimii kolmen kuukauden luvalla. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Lievestuoreen tienoolla on syyskuun vimeiseltä viikolta asti pyörinut uusi radiokanava, Radio Lievestuore. Kolmen kuukauden lyhytaikaisella luvalla toimiva radiokanava kuuluu noin 15 kilometrin säteellä lähettimestä, mutta verkossa (siirryt toiseen palveluun)sen kantama on koko maailma.

Radio on osa Lievestuoreen Setlementin hallinnoimaa Tapahtumien kyläkauppa -hanketta. Tarkoituksena on kehittää perinteisiä rajoja ylittävää markkinointia Lievestuoreen seudulla.

Yhteisöllinen radio toimii vapaaehtoisten voimin.

– Meillä on koko kylä tuottamassa ohjelmaa ja myös tietenkin kuuntelemassa. Sitä kautta yhteisöllisyys rakentuu, sanoo Lievestuoreen nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja Piia Kovanen.

Palautetta on tullut, ja se on ollut pelkästään positiivista.

– Kaupassa on saanut radiosta keskustella tarpeekseen, ja studiossa puhelin hälyttää koko ajan, sanoo radiossa juontava Mikko Virtanen.

Radion perustamisen taustalla on koronavirus. Tapahtumien kyläkauppa -hankkeeseen oli varattu rahaa matkustamiseen, mutta siihen niitä ei voinutkaan käyttää.

– Tuli ajatus, että radio olisi loistava keino kehittää kylää, tavoittaa ihmisiä ja ehkä helpottaa yksinäisyyttäkin, Kovanen sanoo.

Idea radiosta tuli hankkeen vetäjältä Sari Puttoselta.

– Mietin, että mikä tavoittaisi kaikki iästä riippumatta, siitä se ajatus varmaankin lähti. Perinteisessä radiossa on myös tiettyä nostalgiaa, siksi emme haluneet pelkkää nettiradiota, hän sanoo.