Hyppää sisältöön

Hovioikeus kumosi hamppua siementen jalostamiseksi kasvattaneen iisalmelaismiehen tuomion lääkerikoksesta – ei näyttöä lääketarkoituksesta

Tapaus ei hovioikeuden mukaan täyttänyt lääkerikoksen tunnusmerkistöä.

Öljyhampun kukintoja, jotka olivat Hannu Hyvösellä mukana käräjäoikeudessa viime vuoden marraskuussa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Itä-Suomen hovioikeus on kumonnut Pohjois-Savon käräjäoikeuden iisalmelaiselle Hannu Hyvöselle määräämän tuomion lääkerikoksesta.

Käräjäoikeus tuomitsi Hyvösen marraskuussa 2019 sillä perusteella, että Hyvönen oli kasvattanut hamppua tarkoituksenaan jalostaa siitä lääkehamppua. Rangaistuksena tuomittiin 60 päiväsakkoa, yhteensä 360 euroa.

Hovioikeuden ratkaisun mukaan asiassa esitetty näyttö ei osoita, että Hyvösen tarkoituksena olisi ollut käyttää kasvin osia lääkkeenä missään muodossa tai jalostaa niitä käytettäväksi lääkkeenä.

Hovioikeus katsoo, että tarkoituksena on ollut ottaa talteen vain hampun siemenet, jotta niistä olisi voinut jalostaa kaupalliseen käyttöön uusi siemenlajike, jota voisi jatkojalostaa.

Hampun siemen ei ole lääkeluetteloon merkitty lääke tai rohdos. Koska Hyvönen ei ole kasvattanut hamppua tarkoituksenaan saada kasvin osia lääkkeenä käytettäväksi, ei tapaus täytä lääkerikoksen tunnusmerkistöä.

Hyvönen ilmoitti itse poliisille viljelyaikeistaan

Käräjäoikeus hylkäsi jo aiemmin syytteen huumausainerikoksesta. Oikeus ei voinut varmuudella todeta, että Hyvönen olisi viljellyt hamppua huumausainetarkoituksessa.

Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden tuomion perustelut. Hovioikeus totesi, että Hyvönen ei ole syyllistynyt huumausainerikokseen myöskään pitämällä hallussaan hampun kukintoa siemeniä saadakseen, koska hän ei ole kasvattanut tai käsitellyt hamppua huumausaineena käytettäväksi.

Hovioikeus vapautti Hyvösen valtiolle maksettavasta rikosuhrimaksusta ja määräsi valtion maksamaan hänelle korvausta oikeudenkäyntikuluista 1 368 euroa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Siitä voi hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Hannu Hyvönen kertoi viime vuoden marraskuussa käräjäoikeudessa, että hampunkasvatuksessa oli kyse pelkästään kasvinjalostuksesta. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Hyvösellä oli vuoden 2017 kesällä kasvamassa pari sataa kannabiskasvia Iisalmen Lapinniemessä. Viljelmä oli talon vieressä ulkona 18 neliön alalla.

Kasvatuspaikka oli sama, jossa poliisi oli edellisen vuoden syksyllä hävittänyt Hyvösen aiemman hamppuviljelmän.

Hyvönen kertoi käräjäoikeuskäsittelyssä viime vuoden marraskuussa, että tällä kertaa hän ilmoitti jo etukäteen poliisille aikovansa ryhtyä kasvattamaan hamppua.

Lue myös: