Hyppää sisältöön

Uusnatsijohtajalle 13 vuoden vankeustuomio Kreikassa

Tuomioistuin linjasi viime viikolla, että äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto -puolue on toiminut rikollisjärjestönä.

Kultaisen aamunkoiton johtajan Nikos Michaloliakos matkalla oikeusistuntoon heinäkuussa 2014. Kuva: Simela Pantzartzi / EPA

Kreikassa äärioikeistolaisen Kultainen aamunkoitto -puolueen johtaja Nikos Mihaloliakos on tuomittu 13 vuoden vankeuteen.

62-vuotias Mihaloliakos sai tuomion puolueeksi naamioituneen rikollisjärjestön johtamisesta. Lisäksi hän sai vuoden mittaisen tuomion aseen laittomasta hallussapidosta.

Tuomioistuin linjasi viime viikolla, että Kultainen aamunkoitto on toiminut rikollisjärjestönä. Sen edustajille luettiin rangaistukset tänään keskiviikkona.

Oikeus tuomitsi 5–7 vuoden vankeuteen viisi muuta puolueen sisäpiiriläistä. Joukossa on riippumaton europarlamentaarikko Ioannis Lagos. Kreikan viranomaisten täytyy nyt pyytää EU-parlamenttia kumoamaan hänen oikeudellisen koskemattomuutensa.

Kaikkiaan tuomion sai yli 50 Kultaisen aamunkoiton jäsentä erilaisista rikoksista.

Elinkautisen vankeustuomion sai puolueen jäsen Yiorgos Roupakias, joka murhasi vuonna 2013 fasisinvastaisen räppärin Pavlos Fyssasin. Murha käynnisti tutkinnan Kultaisen aamunkoiton toiminnasta.

Kotietsinnöissä löytyi muun muassa laittomia aseita ja natseihin liittyviä muistoesineitä. Puolueen johtohahmot pidätettiin vuonna 2013. Oikeudenkäynti alkoi kaksi vuotta myöhemmin.

Kultainen aamunkoitto pääsi parlamenttiin vuonna 2012 maahanmuuttovastaisella ohjelmalla. Se oli yhteen aikaan Kreikan kolmanneksi suosituin puolue. Viime vaaleissa se ei saanut ainuttakaan parlamenttipaikkaa.

.
.