1. yle.fi
  2. Uutiset

Kun korona tuli perheeseen, äiti ja tytär ponnistelivat kahdestaan virushuuruiset viikot – "Nyt hakisin apua"

Jos korona kaataa alaikäisten lasten vanhemmat petiin, eikä turvaverkko kanna, avunpyynnön osoite on kunnalliset sosiaalipalvelut.

kunnalliset palvelut
Jade ja Elisa Salko.
Jade ja Elisa Salko selättivät koronan. Onneksi ystävät pitivät etänä yhteyttä. Elisa neuvookin läheisiä olemaan herkällä korvalla ja tarjoamaan asiointiapua ja juttuseuraa. Sairastunut voi hävetä tartuntaansa ja avun pyytämistä, ja suotta eristäytyä myös sosiaalisesti.Elisa Salko

Valtaosa syksyllä 2020 Suomessa koronaan sairastuneista on pärjännyt kotihoidossa. Perheenjäsenen sairastuminen on kuitenkin riski myös kaikille samassa taloudessa asuville.

THL ohjeistaa eristämään sairastuneen muista perheenjäsenistä mieluiten yhteen huoneeseen.

Kotia on siivottava ja tuuletettava normaalia tehokkaammin. Vessa kannattaa desinfioida päivittäin kotitalouskäyttöön tarkoitetulla pesuaineella. Myös pöytäpinnat, ovenkahvat, valokatkaisimet ja kaukosäätimet on pyyhittävä joka päivä.

Äiti joutui sairaalaan, tytär jäi eristyksiin kotiin

Helsinkiläinen yksinhuoltaja Elisa Salko yritti kuumeisena ja vatsakipuisena keittää ruokaa 16-vuotiaalle tyttärelleen Jadelle ja pitää normaalia arkea pystyssä.

Hän oli sairastunut paria päivää aikaisemmin kesken työpäivän. Aamulla tuntunut väsymys oli vaihtunut kolmessa tunnissa kovaan päänsärkyyn, vatsaoireisiin ja lähes 39 asteen kuumeeseen.

Elettiin maaliskuuta 2020 ja sairaanhoitaja epäili saaneensa koronan, vaikka silloin vielä virus yhdistettiin lähinnä hengitystieoireisiin.

Testitulos varmisti asian neljän päivän kuluttua oireiden alkamisesta, ja molemmat joutuivat eristykseen. Ystävät lupasivat toimittaa ruokaa oven taakse ja kysyivät päivittäin kuulumiset.

Tytär yritti auttaa parhaansa mukaan, mutta äidin kunto romahti nopeasti. Seuraavana päivänä hän oli jo sairaalahoidossa.

Teini jäi kotiin lemmikkikoiran kanssa. Perheen ystäväpiiri piti häneen yhteyttä videopuheluilla ja whatsApp-viesteillä. Myös Salko soitti huonosta voinnistaan huolimatta sairaalasta tyttärelleen päivittäin.

– Olin onneksi hamstrannut ruokaa kotiin ja Jade eli sairaalassaoloni ajan nuudeleilla, pitsalla ja pakastimeen tekemälläni makaronilaatikolla.

Salko palasi sairaalasta kotiin viikon kuluttua. Tytär sairastui koronaan seuraavana päivänä.

"Reipastutin itseni väkisin"

Jos perheen aikuinen tai aikuiset sairastuvat vakavasti koronavirustautiin, jonkun on huolehdittava alaikäisten lasten arjen ylläpitämisestä.

Apu on löydyttävä yhteiskunnalta, jos omaa turvaverkkoa ei ole. Auttavaa kättä tarvitaan myös, jos lähipiiri koostuu ikäihmisistä tai erityisryhmäläisistä, joita yritetään eniten suojella koronavirukselta.

Jos tilanne kotona huolestuttaa, apua voi pyytää esimerkiksi kuntien sosiaalipalvelusta.

Elisa Salko ponnisteli virushuuruiset viikot tyttärensä kanssa kotona kahdestaan ja esitti puhelimessa läheisilleen reippaampaa kuin olikaan.

Nyt, kaiken kokemansa jälkeen, hän sanoo, että pyytäisi apua.

– Koin, että menetän koko elämänhallinnan, jos en pärjää ja pysty hoitamaan lastani, vaikka olin itse edelleen niin huonossa kunnossa, että pienikin ponnistustus hengästytti ja pyörrytti.

Hän uskoi, ettei saisi edes ketään paikalle auttamaan, koska koronaa pelättiin keväällä enemmän kuin nyt.

– Ajattelin, että apua on vain heille, jotka eivät millään pärjää. Siksi reipastutin itseni väkisin ja hoidin sairaana lastani. Nyt hakisin apua, jos sitä liikenisi, hän sanoo.

Siitä Salko on kiitollinen, että läheiset ja ystävät pitivät yhteyttä heihin etäyhteyksillä.

– Sellainen välittäminen oli erittäin voimaannuttavaa.

Apu kotiin tai väliaikainen sijoitus

Syksyllä 2020 koronasta tiedetään enemmän kuin keväällä. Kiihtymisvaiheesta huolimatta sairastuneita on vielä vähän sairaalahoidossa.

Koronakartoittajat Gun Grangärd ja Sari Kauppinen tietokoneen äärellä koordinoimassa kontaktoitavia altistuneita.
Koronakartoittajat Gun Grangärd ja Sari Kauppinen koordinoivat tietokoneelta kontaktoitavia altistuneita.Gun Grangärdin ja Sari Kauppisen albumi

Viruksen leviämisvaiheessa olevassa Vaasassa sosiaalitoimi on varautunut auttamaan perheitä, jos vanhemmat sairastuvat vakavasti koronaan.

Lapsiperheiden kotipalvelun työntekijät lähtevät tällaisessa tapauksessa suojavarusteissa perheisiin huolehtimaan, että ruoka- ja vaatehuolto pelaavat ja arki rullaa.

– Lähtökohta on, että palvelut järjestetään kotiin, sanoo Vaasan kaupungin palveluelualuejohtaja Jussi Björninen. Hän kertoo, että kaikki korona-skenariot on mietitty läpi, vaikka ne tuntuisivat kuinka epätodennäköisiltä.

Vaasassa huoli on todellinen, sillä opiskelijoiden vapaa-ajan kokoontumisista lähteneet tartuntaketjut ovat levinneet jo perheisiin. Se tapahtui, kun tartuntoja alkoi löytyä myös kotona asuvien lukioikäisten keskuudessa.

– Nyt tartunnat ovat jo ylä- ja alakouluissa ja tarhaikäisissä asti, sanoo koronakartoittaja Gun Grangärd.

Satoja puheluja päivässä tartunnan saaneille ja altistuneille soittava Grangärd kertoo, että vanhemmilla on suurempi huoli lasten sairastumisesta kuin omasta mahdollisuudesta saada tartunta.

Jos perheen ainoa tai kaikki aikuiset joutuvat koronan takia sairaalahoitoon, perheen omasta turvaverkosta etsitään joku, joka voisi huolehtia lapsista.

– Jos sellaista ei löydy, alaikäiset voidaan sijoittaa nopeasti ja väliaikaisesti avohuollon palveluihin, mieluiten perhehoitoon. Viimeinen vaihtoehto on laitossijoittaminen, sanoo Jussi Björninen.

Palvelualuejohtaja Jussi Björninen Vaasan kaupungilta
– En ole kuullut, että Suomessa olisi vielä jouduttu ottamaan lapsia väliaikaisesti huostaan koronan takia. On aika epätodennäköistä, että molemmat vanhemmat sairastuisivat, eikä turvaverkkoa olisi, mutta myös tällaiseen on varauduttu, sanoo Vaasan kaupungin palvelualuejohtaja Jussi Björninen.Jarkko Heikkinen / Yle

Molemmissa tapauksissa haasteena on se, että koronaan sairastuneiden vanhempien lapset ovat altistuneet ja joutuvat olemaan karanteenissa. Tartuntariskin takia lyhytaikainenkin sijoitus on viimeinen apukeino.

Lokakuussa 2020 on kulunut jo yli puoli vuotta pienen helsinkiläisperheen sairastumisesta. Elisa Salko joutui olemaan sairauslomalla kaksi kuukautta. Eristyksessä meni kuusi viikkoa. Tytär pääsi helpommalla. Hän oli pari viikkoa sairaana ja muutaman viikon normaalia väsyneempi.

Elisa Salko palasi sairauslomansa jälkeen töihin, mutta hänen keuhkojensa kunnon palautumista normaaliksi seurataan edelleen.

Lue seuraavaksi