1. yle.fi
  2. Uutiset

Pullonpalautuksen uusi aika: jätesäkillinen kerralla automaattiin – EU-direktiivi uhkaa kuitenkin laittaa kalliit koneet uusiksi

Massapalautuslaitteita myyvä yhtiö uskoo, että direktiivin vaatimukset kohdistuvat pullottajiin, ei automaatteihin.

kierrätys
Nainen pullonpalautusautomaatin luona.
Heidi Liljeberg käytti ensimmäistä kertaa uudenlaista automaattia Kuopiossa.Toni Pitkänen / Yle

Kuopiolainen Veikko Puurunen syöttää tölkkejä yksitellen palautusautomaattiin.

Hän kuten monet muutkin karttavat vielä paikallisen K-citymarketin uutta palautuslaitetta. Kauppaan on hankittu niin sanottu massapalautin, johon voi kaataa jätesäkillisen pulloja tai tölkkejä.

– Tämä on kyllä hyvä, hämmästelee Puurunen.

Turkulainen Heidi Liljeberg valitsee niin ikään aluksi perinteisen laitteen, mutta kokeiltuaan muuttaa mieltänsä.

– Se oli kätevää. En ollut edes nähnyt tällaista aikaisemmin.

Vastaavia koneita on Kuopion lisäksi ainakin Helsingissä, Vantaalla ja Turussa. Tänä vuonna koneita myyvän Tomra Oy:n laitteita tulee kymmeneen muuhunkin paikkaan. Ensi vuonna niitä tullee pariinkymmeneen uuteen kohteeseen.

Automaattiin saa laittaa ainoastaan muovipulloja ja alumiinisia tölkkejä. Lasia kone ei niele – ainakaan isoja määriä kerralla.

Pohjoismaissa se tosin ei ole ongelma.

– Euroopassa lasipullojen määrä on iso, kertoo kilpailevia automaatteja maahantuovan Scanding Oy:n toimitusjohtaja Olli Lahtinen.

Kauppiaalle kyse on isosta investoinnista, sillä laite maksaa parisataatuhatta euroa. Kuopiolaisen Päivärannan K-citymarketin kauppias Pasi Toppari pitää investointia asiakkaiden palveluna ja pitkässä juoksussa myös ympäristötekona.

– Halutaan palkita tällä myös meidän asiakkaita, jotka ovat tuoneet meille ennätysmyynnin tänä vuonna.

Lasipulloja.
Suuri määrä lasipulloja voi rikkoutua uuden koneen rummussa. Yksittäiset lasipullot tuskin särkyvät.Toni Pitkänen / Yle

Voi kuitenkin olla, että kauppiaat joutuvat vielä vaihtamaan koneensa uusiin. EU:n kertakäyttödirektiivi nimittäin vaatii jatkossa, että korkki kiinnitetään muovipulloon koko käytön ajaksi. (siirryt toiseen palveluun)

Suomen Palautuspakkaus Oy eli Palpa on arvioinut, että Suomessa vain noin neljä prosenttia pulloista palautuu ilman korkkeja.

Nykyisin hyvin toimiva palautusjärjestelmä voi heikentyä, jos ihmiset kokevat sen vaivalloiseksi tai huonoksi. Huonosti kiinni olevan korkin vuoksi panttimaksu saattaisi jäädä saamatta.

Maahantuontiyrityksen toimitusjohtaja Olli Lahtisen mukaan nykyisillä menetelmillä on erittäin haasteellista tunnistaa, onko korkki vielä kiinni pakkauksessa.

Automaattiyritys toppuuttelee huolta koneiden uusimistarpeesta

EU-parlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.) sanoo, että niin sanottu SUP-direktiivi voi osoittautua haasteelliseksi ja kalliiksi Suomessa, koska pullomalleja, kennolevyjä ja tuotantolinjoja joudutaan uusimaan ja muokkaamaan.

– Joidenkin arvioiden mukaan tämä voisi pahimmassa tapauksessa lisätä muovin käyttöä Suomessa, Katainen kertoo sähköpostitse.

Katainen kertoo, että EU työstää tällä hetkellä korkkistandardia. Siinä määritellään kaikille unionin maille yhteiset vaatimukset, ja sen avulla pitäisi ratketa Suomea koskevat ongelmat. Standardi valmistunee ensi kesäksi.

Suomeen niin sanottuja massapalautusautomaatteja myyvä Tomra Oy on vakuuttunut siitä, että kauppiaiden ei tarvitse vaihtaa laitteitaan. Yhtiö uskoo, että vaatimus tulee koskemaan pullottajia, jotta korkit pysyvät kiinni pulloissa.

– Meillä pitää huolehtia, että laitteet pystyvät käsittelemään uudenlaisia pulloja, joissa korkki saattaa roikkua kiinni pullossa, Tomran toimitusjohtaja Lauri Kangaslahti sanoo.

Kangaslahti korostaa, että nykyisillä laitteilla kauppiaat pärjäävät vuosien ajan. Vaikka kilpailija olisikin toista mieltä.

Kauppias Pasi Toppari ei halua arvioida tai kommentoida pitääkö laitteita vaihtaa EU:n tulevien määräysten myötä.

Kävi niin tai näin, tavallista kierrättäjää EU-direktiivit eivät hetkauta.

– Minulla on korkit kiinni pulloissa muutoinkin, kuopiolainen Veikko Puurunen sanoo.

Voit keskustella jutusta 16. lokakuuta kello 23 saakka.

Lue lisää:

EU haluaa estää muovipullojen korkkien päätymisen mereen – uusi direktiivi vaarantaa Suomen hyvin toimivan pullonpalautusjärjestelmän

Jätehuollon vapaamatkustaja pilaa ympäristöä ja maksattaa laskun muilla – "saa hävittää polttamalla" ei tarkoita, että pakkauksen voi polttaa itse

Triplakriisi repii maailmaa, siksi kertakäyttökulttuurista on päästävä eroon, sanoo YK:n ympäristöohjelman johtaja Ylelle: "Se on järjetöntä tuhlausta"

Lue seuraavaksi