Hyppää sisältöön

Katso video: Siellä lepää! Näin nousee taivaalle Pispalan rakastettu Haulitorni – tätä hetkeä tamperelaiset ovat odottaneet

Asennus viivästyi, mutta vihdoin Haulitorni on paikoillaan. Pala Tampereen historiaa kurkottaa jälleen kohti taivasta.

Remontoitu Haulitorni sai viimeisen silauksen, kun sen yläosa nostettiin paikoilleen napakassa tuulessa keskiviikkona 14. lokakuuta. Torni oli remontissa huhtikuusta asti. Kuva: Miikka Varila / Yle

Pispalan sydän ja symboli, legendaarinen Haulitorni, seisoo vihdoinkin alkuperäisellä paikallaan Haulitehtaan kyljessä.

112-vuotias Haulitorni on osa paitsi Pispalan ja Tampereen, myös koko Suomen historiaa. Se on nimittäin maan ainoa säilynyt haulitorni.

Tosin Pispalankaan Haulitorni ei ole säästynyt rapistumiselta. Vuodet ovat kuluttaneet tornin rakenteita: välillä sade on piiskannut sitä, välillä aurinko porottanut sen pintaa.

Yle oli paikalla, kun Haulitorni sai viimeisen silauksensa.

Pispalan Haulitornin viimeinen osa nostetaan paikoilleen.

Teräsrakenteet olivat menneet huonoon kuntoon. Niitä oli mahdoton kunnostaa ahtaalla tontilla, jota ympäröivät muun muassa asuinrakennukset ja Pispalan valtatie.

Siksi Haulitorni katosi Pispalan maisemasta huhtikuussa puoleksi vuodeksi. Se purettiin osiin täydellistä kuntoremonttia varten. Remontin hinnaksi tuli hieman yli miljoona euroa.

Nyt torni on palannut paikalleen entistä ehompana. Se on suojeltu rakennus ja siksi Pirkanmaan maakuntamuseo edellyttikin, ettei tornin ilme saa muuttua.

Tavoitteena oli säilyttää mahdollisimman paljon alkuperäistä.

Tältä näyttivät pystytystyöt. Yläosa nousee pian paikalleen. Kuva: Miikka Varila / Yle

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan

Haulitornin piti palata alun perin Tampereen päivän kunniaksi 1. lokakuuta. Kunnostustyöt kuitenkin viivästyivät.

Alaosan asentaminen alkoi tiistaina 6. lokakuuta, ja se saatiinkin paikoilleen suhteellisen nopeasti. Yläosan pystytys olikin suurempi urakka.

Haulitorni on 112 vuotta vanha. Se kunnostettiin kunnioittaen alkuperäistä. Kuva: Miikka Varila / Yle

Vielä alkuviikosta Haulitornia ei saatu kaikessa komeudessaan paikoilleen. Lopulta 14. lokakuuta tornin yläosa asennettiin paikalleen, ja operaatiota oli seuraamassa useita kymmeniä uteliaita tamperelaisia.

Moni tamperelainen kertoi Ylelle kaivanneensa historiallista Haulitornia. Sillä on suuri maisemallinen merkitys: Pispalan lisäksi torni näkyy koko Länsi-Tampereella, jopa Pirkkalaan ja Ylöjärvelle asti.

Saanemme nauttia Haulitornista pitkään. Seuraava remontti saa odottaa.

Haulitorni on Pispalan symboli, mutta sen siluetti näkyy Pirkkalaan ja Ylöjärvelle saakka. Kuva: Miikka Varila / Yle

Lue lisää:

.
.