"Ottakaa mukaan vettä, eväät ja tuoli" – ihmiset jonottaneet tuntikausia äänestääkseen ennakkoon Georgiassa ja Texasissa

Tähän mennessä runsaat 10 miljoonaa yhdysvaltalaista on äänestänyt ennakkoon, monet postitse.

Aurinko ei hellinyt ennakkoäänestäjiä maanantaina Suwaneen Pierce Parkissa Georgiassa. Kuva: John Amis / EPA

Ihmiset ovat jonottaneet tuntikausia päästäkseen äänestämään, kun Yhdysvaltain presidentinvaalien ennakkoäänestys tällä viikolla alkoi Georgian ja Texasin osavaltioissa.

Pisimmillään jonotusaika on ollut Georgiassa jopa kahdeksan tuntia, kertoo uutiskanava CNN. Myös Texasissa on paikoin jonotettu kolme tuntia tai enemmän.

Osavaltiossa annettiin ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä maanantaina ennätykselliset 126 000 ääntä. Edellinen ennätys oli noin 90 000 ääntä, kertoo televisiokanava WSB. (siirryt toiseen palveluun)

Texasissa ennakkoäänestys alkoi tiistana, ja sielläkin on ainakin paikoin käyty uurnilla ennätysvilkkaasti, kertoo muun muassa The Texas Tribune -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Jotkut ovat epäilleet, että äänestäminen yritettäisiin tehdä vaikeaksi, erityisesti mustille, jotka tukevat perinteisesti demokraatteja. Viranomaiset vakuuttavat, että pitkät jonot johtuivat yksinkertaisesti ennakkoäänestäjien suuresta määrästä.

Tarrantin piirikunnassa jonotusaikaa pidensi se, että yhdellä vaalityöntekijällä todettiin koronatartunta ja kolme äänestyspaikkaa jouduttiin tilapäisesti sulkemaan.

Ennakkoäänestyspaikka Atlantassa Georgiassa Kuva: John Amis / EPA

Georgia (siirryt toiseen palveluun) ja Texas (siirryt toiseen palveluun)ovat perinteisesti republikaanisia, mutta mielipidekyselyjen valossa Donald Trumpin ja demokraattien ehdokkaan Joe Bidenin kisasta voi tulla tiukka etenkin Georgiassa.

Jonoista vitsailtiin USA:ssa ja ulkomailla

Äänestyspaikkojen pitkät jonot ovat saaneet ihmiset jakamaan toisilleen varustautumisneuvoja.

Äänestäjiä on kehotettu varautumaan odotukseen ottamalla mukaan vettä, tuoli, hyvät kengät ja evästä, kertoo Britannia yleisradioyhtiö BBC.

– Ensimmäinen äänestyspäivä Texasissa. Ottakaa mukaan tuolit ja vettä. Saamme ystäviä, kehotti esimerkiksi Twitter-käyttäjä ReGinaLJohnston

Jotkut ovat myös jakaneet muille äänestyspaikoilla syötävää ja juotavaa. Yksi niistä on Pizza to the Polls (siirryt toiseen palveluun), joka lupaa tuoda ruokaa äänestyspaikoillre, joissa on pitkät jonot.

Twitter-käyttäjä Phil Rosenthal puolestaan kertoo tekevänsä yhteistyötä World Central Kitchenin, Pizza to the Pollsin ja paikallisten ravintoloiden sekä ruoanmyyntivaunujen kanssa jonottajien ruokkimiseksi.

Yhdysvaltain pitkät äänestysjonot ovat herättäneet kummastusta ja hieman naureskeluakin ulkomailla, BBC kertoo. Esimerkiksi eräs irlantilaisnainen kertoo äänestyksen vieneen häneltä noin 20 minuuttia, mutta aikaa pidensi se, että hän tapasi äänestämään mennessään naapurin ja ystävän.

Monet eurooppalaiset huomauttivat, että ennakkoäänestyspaikkoja on tiuhassa ja useimmiten lyhyen matkan päässä kotoa.

Koronaepidemia kannustaa äänestämään etukäteen

Sekä republikaanit että demokraatit ovat koronaepidemian vuoksi kehottaneet ihmisiä äänestämään ennakkoon, jotteivät kaikki pakkautuisi vaalipäivänä 3. marraskuuta äänestyspaikoille.

Mahdollisuus ennakkoäänestykseen joko postitse tai henkilökohtaisesti on 43 Yhdysvaltain osavaltiossa ja pääkaupungissa Washingtonissa.

Georgiassa postiäänestys on (siirryt toiseen palveluun) anomuksesta mahdollista kaikille, mutta Texasissa vain, jos (siirryt toiseen palveluun) ihminen on matkan, sairauden tai vanhuuden vuoksi kykenemätön tulemaan äänestyspaikalle.

Ennakkoäänestyksen säännöt vaihtelevat osavaltioittain. Aikaisintaan se alkaa 45 päivää ennen vaaleja ja kestää 4–45 päivää. Keskimääräinen alkamisaika on 22 päivää ennen vaaleja ja kesto 19 päivää, kertoo osavaltioita edustava NCSL. (siirryt toiseen palveluun)

Yli 10,5 mijoonaa yhdysvaltalaista oli tiistaihin mennessä äänestänyt ennakkoon, kertoo CNN:n sekä tutkimuslaitos Edison Researchn ja äänestystietokantaa ylläpitävän Catalistin selvitys (siirryt toiseen palveluun).

Vuoden 2016 presidentinvaaleissa äänensä antoi kaikkiaan noin 130 miljoonaa yhdysvaltalaista. Tänä vuonna määrän uskotaan nousevan.

Lue myös: