Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin sai selvityksen THL:n maskikannasta: "Asia on minun puolestani loppuun käsitelty"

Hallitus kokoontui Säätytalolle neuvottelemaan uusista koronatoimista.

Pääministeri Sanna Marin.
Näin pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi maskikeskustelua Säätytalolle tullessaan torstaiaamuna 15.10.2020.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo saaneensa tänään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajalta Markku Tervahaudalta selvityksen laitoksen kannasta kasvomaskien käyttöön.

– Olen saanut pääjohtaja Tervahaudalta vastauksen kysymykseeni ja hän on vahvistanut sen saman tiedon jonka hallitus sai keväällä – eli sen, että THL:n kanta on ollut, ettei yleistä maskisuositusta ole nähty tarpeelliseksi sen hetkiseen asiantuntijatietoon nojaten, Marin sanoi Säätytalolla puoliltapäivin.

– Kiitän ripeästä vastauksesta. Asia on minun puolestani loppuun käsitelty.

Marinilta kysyttiin, mitä mieltä hän on ollut Tervahaudan kommenteista sosiaalisessa mediassa.

– En halua ottaa kantaa muutoin tähän prosessiin. Oleellista on se, että meillä on varmistus siitä, että hallitukselle on annettu oikeaa tietoa.

Tervahaudan tviitti synnytti kipakkaa debattia

Vauhdikas keskustelu lähti liikkeelle eilisillan A-studiosta, jossa puolueiden johtajat puivat maskisuosituksen antamiseen liittyneitä käänteitä.

Marin sanoi lähetyksessä, että "pääjohtaja Tervahauta ei ole henkilö, joka THL:ssä päättää esimerkiksi tämänkaltaisista asioista" viitaten maskisuositukseen.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kysyi tämän jälkeen Twitterissä, että "eikös THL ole päällikkövirasto, jossa juuri pääjohtaja päättää laitoksen kannan". Tervahauta itse vastasi Sarkomaan tviittiin viittaamalla THL-lain 3. pykälään, jonka mukaan laitosta johtaa pääjohtaja.

Laissa sanotaan, että pääjohtaja ratkaisee laitoksessa päätettävät asiat, joita ei ole säädetty tai työjärjestyksessä määrätty laitoksen palveluksessa olevan muun henkilön ratkaistavaksi. THL ei keväällä antanut virallista suositusta maskien käytöstä, mutta pääjohtaja Tervahauta ilmaisi omana mielipiteenään, että hän suosittelee maskien käyttöä.

Marin sanoi aamulla, että THL:n virallinen kanta tarkistettiin Tervahaudan ulostulon jälkeen.

– Olen tänä aamuna pyytänyt kirjallisen selvityksen valtiosihteerini kautta pääjohtaja Tervahaudalta siitä, että mikä on ollut THL:n kanta keväällä, Marin sanoi toimittajille ennen aamuyhdeksää.

– Ja jos se on ollut eri kuin mikä hallitukselle on kerrottu, niin miksi näin on.

Tervahauta tviittasi myöhemmin aamulla, että "pääministeri on oikeassa siinä, että THL ei esittänyt keväällä ns. yleisen maskisuosituksen antamista".

Pekonen kehui Kuhmoa ja Mikkeliä

Hallituksen on määrä päättää tämänpäiväisissä neuvotteluissaan siitä, minkälaisia uusia suosituksia koronatoimista annetaan alueille.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.
Näin ministerit kommentoivat hallituksen koronaneuvotteluja Säätytalolle tullessaan torstaiaamuna 15.10.2020.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoi aamulla olleensa huolissaan siitä, ettei kaikilla alueilla ole tehty riittävästi päätöksiä. Tähän hallitus pyrkii puuttumaan omilla suosituksillaan.

– Olisi hyvä, että alueilla olisi jatkossa mahdollista tehdä suosituksia ja rajoituksia vähän ehkä reippaammalla otteella.

Pekonen totesi, että paikoin tilannetta on hoidettu hyvin.

– Toki hyviäkin esimerkkejä on, kuten Kuhmo ja Mikkeli, missä tilanne on saatu nopeasti hallintaan, tartuntaketjuja katkaistua ja tautitilannetta hillittyä, Pekonen sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeri ei suostunut arvioimaan, mitkä alueet olisivat epäonnistuneet koronatoimissaan.

Hallituksen tavoitteena alueiden ryhtiliike

Pääministeri Sanna Marin sanoi jo eilen toimittajille, että tavoitteena on saada aikaiseksi jonkinlainen ryhtiliike alueilla.

– Voi hyvin olla, että (nykyiset koronatoimet) eivät riitä, vaan tarvitsemme voimakkaampia toimia. Sen vuoksi hallitus kokoontuu neuvotteluihin käsittelemään vahvempia suosituksia alueille, jotta (siellä) tehtäisiin tällainen ryhtiliike, Marin sanoi.

Vielä kevään poikkeusoloissa hallituksella oli vastuu koronatoimista. Nyt päätöksiä pitäisi tehdä alueellisesti eli kunnissa, sairaanhoitopiireissä ja aluehallintovirastoissa.

Ravintola- ja matkustusrajoitukset ovat hallituksen käsissä, mutta esimerkiksi kokoontumisrajoitukset sekä tilojen täyttöasteeseen ja etätyöhön sekä -opiskeluun liittyvät suositukset ovat alueellista rootelia.

Hallitus kertoo päätöksistään tiedotustilaisuudessa klo 13.30.

Voit keskustella aiheesta huomiseen perjantaihin 16.10. klo 23 saakka.

Juttua on päivitetty uusilla kommenteilla klo 13.19.

Lue myös: