1. yle.fi
  2. Uutiset

Britannia ei lopeta EU-kauppaneuvotteluja – ainakaan vielä

Britannian pääministeri Boris Johnson odottaa EU-johtajien huippukokouksen tulosta ennenkuin hän päättää kannattaako vapaakauppaneuvotteluja jatkaa.

Euroopan unioni
EU-johtajat puivat brexit-sopimusta
EU-johtajat puivat brexit-sopimusta

EU-johtajat aloittavat kaksipäiväisen huippukokouksen tänään torstaina tummissa tunnelmissa. Korona on taas viemässä voiton ja useat maat ovat joutuneet palaamaan liikkumista ja yritystoimintaa rajoittaviin rajuihinkin toimiin.

Korona varasti kaksi viikkoa sitten pidetyn ylimääräisen huippukokouksen asialistan ja niin se tekee nytkin.

Brexit-neuvottelut eivät pääty torstaina

Huippukokouksen lataus on kohdistunut Euroopasta kanaalin toiselle puolelle Britanniaan. Pääministeri Boris Johnson on pitänyt 15. lokakuuta eli torstaita aikarajana sopimusneuvotteluille. Jos ei merkittävää edistystä ole tapahtunut, Britannia jättää neuvottelut ja irtautuu EU:sta lopullisesti vuodenvaihteessa.

Johnson keskusteli neuvottelujen tilasta komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kanssa keskiviikkoiltana.

Johnson oli pettynyt vähäiseen edistymiseen neuvotteluissa. EU taas painosti Britanniaa edistämään neuvotteluja. Molempien etu on sopimus, siitä osapuolet olivat yhtä mieltä.

EU-johtajat punnitsevat Brexit-neuvottelujen tilannetta heti torstaina. Johnson sanoi odottavansa kokouksen tulosta ennenkuin hän päättää Britannian kannan neuvottelujen jatkosta. EU:n pääneuvottelija Michel Barnier kertoo neuvottelutilanteesta oman kantansa kokoukselle.

EU:lla on täysi työ pitää omat rivinsä suorassa. Ranskalla alkaa mennä hermo kalastuskiistassa. Saksa taas pitää laihaakin sopimusta parempana kuin ei mitään sopimusta.

Navalnyi-pakotteita valmistellaan Venäjää vastaan

EU:n ulkoministerit antoivat maanantaina poliittisen siunauksen Navalnyi-pakotteille Venäjää vastaan ja komissiolle tehtävän alkaa valmistella niitä. Venäjä ja oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytys kielletyllä Novitšok-tyypin hermomyrkyllä on keskustelussa perjantaina. Tarkoitus on myös puhua EU:n ja Afrikan maiden suhteista.

Kaiken lisäksi EU-johtajien pitäisi löytää yksimielisyys EU:n lyhyen tähtäimen ilmastotavoitteesta, siis vuodelle 2030. Komissio esittää päästövähennystavoitteeksi vähintään 55 prosenttia, parlamentin kanta on 60 prosenttia.

EU-huippukokous pidetään torstaina ja perjantaina Brysselissä.

Lue myös:

Analyysi: Satojen miljardien eurojen edestä autoja, lääkkeitä, lihaa jumittuu – brexit ilman kauppasopimusta uhkaa tuhansia työpaikkoja

Eurooppa-kirje: 18 800 koronatartuntaa vuorokauden aikana, tilanne Ranskassa pahenee dramaattisesti – brexit-jännitys tiivistyy Brysselissä

Kirjeenvaihtajalta: EU:n ulkopoliittinen uskottavuus on heikko

Huoli koronarokotteiden jaosta nousi esiin EU-huippukokouksessa – Valko-Venäjä kamppailee pakotteita vastaan

Lue seuraavaksi