1. yle.fi
  2. Uutiset

Oikeusasiamies ei tutki vielä poliisin toimia Elokapina-mielenosoituksessa

Asiasta on kesken rikosprosessi, joten oikeusasiamies ei ainakaan vielä tutki kanteluja.

Elokapina
Kuvassa poliisi kaasuttaa mielenosoittajia Helsingissä.
Poliisi käytti OC-sumutetta mielenosoittajia vastaan. Elokapina

Eduskunnan oikeusasiamies on saanut 15 kantelua koskien poliisin toimia 3. lokakuuta pidetyssä ympäristöliike Elokapinan mielenosoituksessa.

Poliisin toimista on tehty myös 14 rikosilmoitusta. Valtakunnansyyttäjä on ilmoittanut, että se aloittaa asiasta esitutkinnan.

Oikeusasiamies perustelee, ettei hän ryhdy tutkimaan kanteluja, koska kantelumenettelyssä ei voida tutkia asiaa, jossa on kesken rikosprosessi.

Kun asiaa koskeva rikosprosessi on päättynyt, oikeusasiamies arvioi, onko vielä laillisuusvalvonnallista tarvetta tutkia asiaa, oikeusasiamies tiedottaa.

Launtaina 3. lokakuuta poliisi käytti OC-sumutetta kadun tukkineita mielenosoittajia vastaan Helsingin Kaisaniemessä. Poliisihallituksen mukaan poliisi toimi oikein. Poliisi perusteli, että mielenilmauksesta aiheutui haittaa liikenteelle.

Elokapina on sitoutumaton kansainvälinen ympäristöliike. Liikkeen jäsenet haluavat taistella ilmastokriisiä vastaan väkivallattomasti.

Lue myös:

Lentokoneen nousun estäminen, rekkaliikenteen tukkiminen – Elokapinan kokouspöytäkirjat paljastavat, millaista kapinointia liikkeessä suunnitellaan

Elokapina sai nimensä naiselta, joka ei ole edes mukana liikkeessä – alkuperäinen nimi oli eläköityneestä äidinkielenopettajasta liian vaikea

12 päivää syömättä: Elokapina-ilmastoliikkeessä petyttiin, kun hallitus ei reagoinut mielenilmaisijoiden hätähuutoon

Lue seuraavaksi