1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtaosa varsinaissuomalaisista kunnista varautui kasvomaskisuosituksiin etukäteen – nyt suunnitellaan jo peruskoulun maskihankintoja

Yle Turku kysyi Varsinais-Suomen kunnilta kasvomaskien käytöstä toisen asteen oppilaitoksissa.

kasvomaskit
Kasvosuojainlaatikoita kasattuna hyllyyn apteekissa.
Arkistokuva.Arttu Timonen / Yle

Suuri osa Varsinais-Suomen kunnista varautui nykyisiin kasvomaskisuosituksiin jo ennen kuin ne tulivat voimaan.

Maskisuositus annettin Varsinais-Suomessa kuun alussa Turkuun, Raisioon, Kaarinan ja Lietoon ja viime viikolla muualle maakuntaan.

Ylen Varsinais-Suomen kuntiin tekemän kyselyn mukaan suuri osa kunnista oli etukäteen varautunut maskisuosituksen voimaan tuloon toisen asteen kouluissa.

– Kunnalla on voimassa olevat hankintasopimukset suojaimista. Henkilökunnalla on jo käytössään suojaimet, vaikka kyse on vasta suosituksesta, kertoo esimerkiksi Laitilan sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen.

Lähes kaikki vastanneet kunnat kertovat, että tällä hetkellä ainakin koulujen henkilökunnalle hankitaan maskit tai suojavisiirejä.

Maskisuosituksen laajentumiseen varaudutaan jo

Lisäksi moni kunta on jo varautunut siihen, että suositus laajenisi koskemaan toisen asteen koulujen lisäksi myös perusopetusta.

– Mikäli maskisuositus tulisi perusopetukseen, huolehtisi kunta maskien saatavuudesta ja logistiikasta. Tähän on tehty suunnitelma valmiiksi, paljastaa Marttilan kunnanjohtaja Carita Maisila.

– Varautumista on aloitettu hankkimalla yläkouluun kasvomaskeja, kertoo Maskun kunnanjohtaja Arto Oikarinen.

Pöytyän sivistysjohtaja Marianne Mäkelä kertoo, että myös Pöytyä on varautumassa kasvomaskien hankintaan yläkouluikäisille.

– Hankinta kattaisi arvioidun kasvomaskitarpeen kolmen kuukauden ajalle. Lisäksi suojaimia esitetään hankittavaksi pienempiä määriä sivistystoimen ja kunnan muiden yksiköiden käyttöön erityistilanteisiin varautumiseksi, Mäkelä kertoo.

Moni kunta myös kertoi, että vähävaraisille toisen asteen ja lukioiden oppilaille on varattu erikseen maskeja.

Kasvomaskikyselyyn eivät vastanneet Kustavi, Taivasalo, Pyhäranta, Parainen ja Rusko.

Lue seuraavaksi