1. yle.fi
  2. Uutiset

Katso videolta, mitä mieltä helsinkiläiset ovat hallituksen uusista koronasuosituksista Uudellemaalle – ne ymmärretään, mutta lisää rajoituksia ei toivota

Tänään torstaina hallitus linjasi uusia suosituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

koronavirus
Kuvassa on Aleksanterinkatu Helsingissä syyskuussa 2020.
Toimittajana Elina Jämsén ja kuvaajana Matti Myller.

Hallitus linjasi tänään torstaina uusia suosituksia muun muassa Uudellemaalle, jotta koronaviruksen leviäminen estettäisiin. Helsingin keskustassa ihmiset ymmärsivät linjaukset, mutta lisää rajoituksia ei toivottu.

  • Voit katso suoran lähetyksen tallenteelta, mitä mieltä helsinkiläiset ovat uusista linjauksista

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon mukaan ministeriö suosittelee turvavälien ja hygieniasuositusten edellyttämistä yleisötilaisuuksissa epidemian kiihtymisvaihteessa.

Yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajattaisiin puoleen normaalista ja mikäli alueen tilanne on leviämisvaiheessa yleisötilaisuudet suositellaan kiellettäväksi. Rajoituksia tulisi myös yksityistilaisuuksiin, joihin suositellaan leviäsmisvaiheessa enimmillään 10 henkilöä.

Julkisissa tiloissa asiakasmäärät suositellaan rajattavaksi puoleen normaalista. Leviämisvaiheessa aikuisten ryhmäharrastukset suositellaan keskeyttämään sisätiloissa.

Koko maan laajuinen etätyösuositus on voimassa toistaiseksi. Suositusta tarkastellaan uudelleen loppuvuonna. Etäopetukseen siirtymistä suositellaan alueellisen harkinnan mukaan.

Hallitus tekee suosituksista periaatepäätöksen valtioneuvoston yleisistunnossa ensi viikolla.

Eilen keskiviikkona pääkaupunkiseudun koronakoordinaatiotyöryhmä kertoi omista linjauksistaan alueelle. Esimerkiksi kasvomaskeja suositellaan nyt käytettävän kaikilla työpaikoilla.

Korona-aika rankkaa nuorille

Yksi Helsingin keskustassa haastatelluista ihmisistä on 15-vuotias Edesa Gashi. Hän myöntää, että korona-aika on ollut rankkaa nuorille, kun ei voi kokoontua isommissa porukoissa, eikä pitää juhlia.

– Terveys kuitenkin edellä, ja tilanne on sama kaikille, rajoituksia on kaikkialla, hän sanoo.

Gashi on harrastanut yleisurheilua kuusi vuotta, keväällä hän ei päässyt treeneihin.

– On se harmi, jos tulee rajoituksia, emmekä pääse porukalla harrastamaan. Meillä on hyvä yhteishenki.

Gashi kokee oppivansa paremmin lähiopetuksessa koulunpenkillä, mutta myöntää, että etäopetuksessa saa nukkua pidempään, kun koulumatka jää pois.

Lue myös:

THL: Uusia koronavirustartuntoja merkittävästi enemmän – sairaalahoidossa olevien määrä kaksinkertaistunut parissa viikossa

Työpaikkojen maskisuositusta osattiin odottaa, mutta henkilöstön hyvinvointi huolettaa – asiantuntijalääkäri: “Täysin uusi tilanne joillekin toimialoille”

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi