Hyppää sisältöön

Navalnyin myrkytyksen takia EU:n pakotelistalle määrättyjen venäläisten nimet julki – Joukossa muun muassa turvallisuuspalvelun johtaja

Pakotelistalla on myös kaksi apulaispuolustusministeriä.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin oikealla puolella kuvassa istuva turvallisuuspalvelun johtaja Aleksandr Bortnikov on yksi EU:n pakotelistalle asettamista venäläisistä. Kuva: Aleksey Druginyn / EPA

Euroopan unioni on asettanut pakotteita kuudelle venäläiselle ja yhdelle organisaatiolle Venäjän opposition johtohahmon Aleksei Navalnyin myrkytyksestä. Pakotteet tulivat tänään voimaan.

Pakotelistalla ovat turvallisuuspalvelu FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov ja presidentinhallinnon varajohtaja Sergei Kirijenko.

Listalla ovat myös apulaispuolustusministerit Pavel Popov ja Aleksei Krivorutsko, presidentinhallinnon kotimaisen politiikan johtaja Andrei Jarin sekä presidentti Vladimir Putinin edustaja Siperian federaatiopiirissä Sergei Menjailo.

EU-pakotteiden kohteeksi joutui myös venäläinen tutkimusinstituutti, jonka uskotaan kehittäneen kemikaalin, jolla Navalnyi myrkytettiin.

EU-maiden suurlähettiläät hyväksyivät pakotteet viime viikolla Ranskan ja Saksan aloitteesta. EU-maat katsovat, että Venäjä on vastuussa Navalnyin myrkytyksestä.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö (OPCW) on vahvistanut, että Navalnyista otetuista näytteistä on löytynyt jälkiä Novitshok-ryhmän hermomyrkystä.

Navalnyi sai elokuussa rajuja oireita ollessaan lentämässä Siperian Tomskista Moskovaan. Hänet vietiin myöhemmin hoitoon Saksaan, jossa lääkärit totesivat hänen saaneen elimistöönsä novitšok-ryhmään kuuluvaa hermomyrkkyä.

Venäjä on kiistänyt sekaantuneensa myrkytykseen. Kreml on tuominnut pakotteet ja ilmoittanut ryhtyvänsä vastatoimiin.

Lisää aiheesta:

.
.