1. yle.fi
  2. Uutiset

Kysyimme oikeustieteen professorilta, mitä hän ajattelee Ruokolahden kunnanjohtajasotkusta – pestistä kieltäytyneen Anu Sepposen taistelu palkkansa puolesta oli jo valmiiksi tuhoon tuomittu

Yrityksen toimitusjohtajalla on enemmän sanavaltaa sopimuksensa sisältöön kuin kunnanjohtajalla.

kunnanjohtajat
Rautalammin kunnanjohtaja Anu Sepponen.
Ruokolahden kunnanjohtajaksi valittu Anu Sepponen ei ottanut virkaa vastaan kunnanvaltuuston määrittelemillä ehdoilla.Antti Karhunen / Yle

Pienen Ruokolahden kunnan asukkaat ovat eläneet viime kuukaudet keskellä todellista jännitysnäytelmää. Ensin kunnanjohtajavaalien ennakkosuosikki, ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hävisi kisan Anu Sepposelle, joka järkyttyi itsekin valinnastaan.

Sen jälkeen Sepposelle tarjottiin johtajasopimusta, jonka ehdot olivat huonommat kuin edeltävällä kunnanjohtajalla. Sepponen ei hyväksynyt sopimusta. Lopulta Sepponen kieltäytyi ottamasta pestiä vastaan ehdoilla, jotka hänelle tarjottiin.

Ruokolahden kunnanhallitus ehdottaa maanantaina kokoontuvallekunnanvaltuustolle, että Anu Sepposen valinta kunnanjohtajaksi on rauennut.

Kunnallishallinnon asiantuntija pitää Ruokolahden kunnan päätöstä kunnanjohtajan viran rauettamisesta poikkeuksellisena. Oikeustieteen professori Asko Uotin mielestä Ruokolahdella on otettu nyt järeät keinot käyttöön.

– Ei tule mieleen vastaavaa tapausta, jossa nimenomaan tässä kohtaa peli vihelletään poikki eikä valinta etene.

Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä Uoti on erityisesti kunta- ja itsehallinto-oikeuden asiantuntija. Hän kommentoi Ruokolahden tilannetta yleisellä tasolla.

Ei tasavertainen neuvottelutilanne

Nykyinen kuntalaki on vielä uudehko, sillä se astui voimaan vuonna 2015.

Professori Asko Uoti muistuttaa, että monet kuntalain määrittämät asiat ovat tulleet sovellattavaksi oikeudeksi vasta nykyisten kunnanvaltuustojen kauden alkaessa vuonna 2017. Osaltaan siksi Ruokolahden tilannetta vastaavia tapauksia ei ole ehtinyt syntyä.

Ruokolahden kunnanvaltuusto heikensi kunnanhallituksen jo kertaalleen hyväksymää sopimusta alentamalla kunnanjohtajan kuukausipalkkaa 7000 eurosta 6500 euroon, lisäämällä koeajan sekä poistamalla erokorvauksen. Näihin ehtoihin Sepponen ei taipunut.

Lue lisää: Ruokolahden kunnanvaltuusto muotoili sopimuksen uusiksi – kunnanjohtajan palkkaa alennettiin ja sopimukseen lisättiin koeaika

Uotin mukaan johtajasopimuksen hyväksyminen ei kuitenkaan ole oikeudellisessa mielessä samanlainen tilanne kuin vaikkapa yrityksen toimitusjohtajan johtajasopimusneuvottelut.

– Kyseessä ei ole tasavertainen neuvottelutilanne. Johtajasopimus on ensisijaisesti kunnalle väline järjestää johtaminen ja sen pelisäännöt tulevat kunnan näkökulmasta, Uoti selittää.

Kunta siis määrittelee viime kädessä johtajasopimuksen sisällöt, kuten kunnanjohtajan palkan ja työaikakorvauksen suuruuden.

– Ne eivät ole sovittavia asioita. Sopimuksessa voidaan ainoastaan tehdä viittaus kunnanvaltuuston tekemiin erillisiin päätöksiin, Uoti kertoo.

Myös kunnanjohtajan vuosiloma, sairausloma ja eläke-edut määräytyvät Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen eli KVTESin mukaan eikä niistäkään voida sopia erikseen.

Palkan ja työaikakorvauksen suuruuden ei pitäisi kuitenkaan tulla hakijoille yllätyksenä.

– Niiden pitäisi olla tiedossa kaikille virkaa hakeneille. Siinä vaiheessa kun lähdetään hakemaan uutta kunnanjohtajaa, on jo tiedossa minkälaiseen ympäristöön kuntajohtamista tullaan tekemään.

Sen sijaan kunnanjohtajan erorahasta voidaan sopia johtajasopimuksessa. Erorahasta voidaan siis neuvotella ja se onkin yleensä kunnalle ja tulevalle kunnanjohtajalle tärkein kohta johtajasopimuksessa.

Johtajasopimuksen tekemisessä ei määräaikaa

Kuntalaissa ei ole säädetty määräaikaa johtajasopimuksen tekemiselle.

–Johtajasopimus voidaan siis solmia joustavasti, vaikka kunnanjohtajan työ olisi jo alkanut. Toki olisi sekä kunnan että kunnanjohtajan edun mukaista, että johtajasopimus laadittaisiin mahdollisimman nopeasti, professori Asko Uoti toteaa.

Kunnanjohtajan johtajasopimukseen kuuluu usein koeaika.

– Kunnanjohtajan palvelussuhde on päätettävissä suhteellisen helposti sekä koeajan aikana että erityisesti aina kunnanjohtajan menetettyä valtuuston luottamuksen. Tämäkin korostaa sitä, että Ruokolahdella on nyt järeät keinot käytössä.

Uoti näkee Ruokolahden tilanteessa ennakkotapauksen luonnetta, jos tilanne etenee käsiteltäväksi esimerkiksi hallinto-oikeuteen.

Lisää aiheesta:

Kunnanjohtajaskandaalin ympäröimät päättäjät puhuvat suunsa puhtaaksi – osa sanoo, ettei voittaja halunnut pestiä, toisten mielestä hänet "savustettiin ulos"

Lue seuraavaksi