1. yle.fi
  2. Uutiset

Saamelaiset ovat kansana ensi kertaa edustettuna Venetsian taidebiennaalissa vuonna 2022

Tämä on ensimmäinen kerta, kun kansallisessa paviljongissa nähdään ainoastaan saamelaisten taidetta.

taide
Pauliina Feodoroff, Máret Ánne Sara, Anders Sunna
Pauliina Feodoroff, Máret Ánne Sara ja Anders Sunna edustavat saamelaista taidetta Venetsian biennaalissa vuonna 2022.Per-Josef Idivuoma, Marie Louise Somby, Erik Persson

Saamelaistaiteilijat Suomesta, Norjasta ja Ruotsista muuttavat Venetsian 59. taidebiennaalin Pohjoismaisen paviljongin Saamen paviljongiksi.

Office for Contemporary Art Norway OCA tiedotti keskiviikkona 14.10., että saamelaistaiteilijat Pauliina Feodoroff, Máret Ánne Sara ja Anders Sunna edustavat Saamenmaata Venetsian taidebiennaalissa Italiassa vuonna 2022. Heidän tehtävänään on muuttaa Pohjoismainen paviljonki Saamen paviljongiksi.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun taidebiennaalin kansallisessa paviljongissa on ainoastaan saamelaistaiteilijoita, ja myös ensimmäinen kerta, kun saamelaiset ovat kansana edustettuna heille erikseen nimetyssä paviljongissa.

Pohjoismaisen paviljongin näyttelyn tuottamisesta vuonna 2022 vastaava Office for Contemporary Art Norway haluaa lisätä tietoa saamelaisista ja saamelaisalueesta.

Paviljongin muuttaminen Saamen paviljongiksi korostaa taiteilijoiden yhteyttä heidän kotimaahansa. Sillä nostetaan esille kaikki kansat alueella, joka on alkujaan ollut rajaton.

– Tämä on symbolinen muutos pois vaatimuksista, joilla on yritetty kadottaa saamelaisten maat ja kulttuuri, kirjoittaa OCA tiedotteessaan.

Pohjoismaisen paviljongin näyttelyä kuratoi OCA:n johtaja Katya García-Antón. Hän kuvailee kolmea saamelaistaiteilijaa tärkeiksi oman polvensa edustajiksi, jotka omassa elämässään torjuvat kolonisaation vaikutuksia.

– Heidän taideteoksensa korostavat kiireellisiä asioita ja tilannetta, jossa saamelaiset ja myös muut alkuperäiskansat ovat nyt, erityisesti itsehallinnon, maiden ja vesien hallitsemisen sekä hakkuiden osalta. Nämä taiteilijat tekevät ainutlaatuista ja voimakasta taidetta ja luovat sitä saamelaisten taitojen ja elämäntapojen pohjalta, OCA:n tiedotteessa kerrotaan.

Taiteilijoita ympäri Saamenmaata

Suomesta saamelaisedustajaksi nimetty Pauliina Feodoroff on Inarin kunnan Keväjärveltä kotoisin oleva kolttasaamelainen ohjaaja, taiteilija ja luonnonsuojelija. Hän yhdistää taiteessaan eri aloja, ja tekee niin ekologista ympäristönsuojelua, teatteria kuin elokuvia.

Feodoroffille biennaaliin osallistuminen on suuri kunnia.

– Iloitsen, että minulla on mahdollisuus tehdä tätä yhdessä saamelaisten kanssa. Olen kuitenkin yli 20 vuotta toiminut valtaväestön ja sen raamien sisällä. Minulle on poikkeustilanne, että pääsen työskentelemään oman kulttuurini parissa.

Máret Ánne Sara on pohjoissaamelainen taiteilija Koutokeinosta Pohjois-Norjasta, ja Anders Sunna on pohjoissaamelainen taiteilija Ruotsin Kieksiäisvaarasta.

Sara tuo taiteessaan esiin poliittisia ja sosiaalisia asioita, jotka vaikuttavat saamelaisiin. Usein hän käyttää taiteessaan poronhoidosta ylijääviä materiaaleja, kuten luita, poronnahkoja ja sisälmyksiä.

Sunnan poliittinen taide puolestaan kertoo saamelaisten sortamisesta ja varsinkin hänen omasta perheestään, joka on ponnistellut jo 50 vuotta saadakseen takaisin poromerkkinsä ja oikeudet maihin ja poronhoitoon. Sunnan maalaukset, graffitit, patsaat ja installaatiot esittävät poliittisen satiirin keinoin rotuerottelua ja vainoa sekä maihin ja luonnonvaroihin kohdistuvaa väkivaltaa.

Saamen paviljongin taidenäyttely on kuraattoriyhteistö, jossa mukana ovat saamelainen tutkija ja käsityöntekijä Liisa-Rávná Finbog, saamelainen luonnonsuojelija ja käsityöläinen Beaska Niillas ja OCA:n johtaja Katya García-Antón. Ryhmän avustajina toimivat OCA:n projektityöntekijä Liv Brissach ja OCA:n projektityöntekijä, saamelaistaiteilija Raisa Porsanger.

Pohjoismainen paviljonki on Ruotsin, Norjan ja Suomen yhteistyötila

Venetsian taidebiennaali perustettiin vuonna 1895. Se on maailman vanhin ja merkittävin nykytaiteen biennaali.

Norjalaisen Sverre Fehnin suunnittelema Pohjoismainen paviljonki valmistui vuonna 1962. Se on siitä lähtien toiminut Ruotsin, Norjan ja Suomen yhteistyötilana.

Vuonna 2022 mukana ovat Moderna Museetin johtaja Gitte Ørskou Ruotsista ja Nykytaiteen museo Kiasman johtaja Leevi Haapala Suomesta.

Seuraava Venetsian taidebiennaali pidetään 23.4.–27.11.2022.

Lue seuraavaksi