1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirjastoissa huomioidaan asiakkaiden koronahuoli – lukemisen voi saada kotiin asti

Osa kirjastoista tarjoaa korona-aikaan räätälöityjä palveluita asioimisen helpottamiseksi.

kirjastot
Kirjoja kirjaston hyllyssä.
Juha Kemppainen / Yle

Kannuksen kirjasto tarjoaa riskiryhmään kuuluville oman asiointitunnin arkisin aamuyhdeksästä kello kymmeneen. Kirjasto avautuu kaikelle kansalle tunnin pari myöhemmin.

Kaustisella taas riskiryhmäläinen pystyy välttämään yleisissä tiloissa asiointia kokonaan, sillä hän saa halutessaan valmiiksi kootun kirjakassin.

Kirjastovirkailija Noora Järvilä toteaa, että palvelu perustettiin asiakkaan turvallisuutta ajatellen.

– Riskiryhmäläiselle voi korona-aikana olla pelottavaakin käydä yleisissä tiloissa, joissa käy paljon ihmisiä. Kirjastoon voi olla yhteydessä ja tilata tiettyjä kirjoja tai toivoa vaikka tiettyä genreä. Kirjat kerätään kassiin, jonka voi siten kirjaston ulko-ovelta käydä hakemassa sovittuna aikana.

Kirjat tilattuna etukäteen

Kannuksessa, Kokkolan kaupunginkirjastossa, Kälviällä ja Lohtajalla riskiryhmäläinen voi myös saada kirjat toimitettuna kotiovelle kotipalvelun avulla. Palvelu on pääasiassa tarkoitettu ikäihmisille ja niille, jotka eivät pysty asioimaan itse.

Lohtajalla kotipalvelu toimii yhteistyössä kotihoidon kanssa.

Kirjastovirkailija Kristiina Sneck Kokkolan kaupunginkirjastosta vastaa kotipalvelusta kantakaupungissa ja toteaa, että henkilökohtaisia kontakteja joudutaan nyt välttämään, vaikka ennen korona-aikaa kirjatoimitusten yhteydessä asiakkaat jäivät mielellään juttelemaan kirjoista.

Kokkolan ja Pietarsaaren kaupunginkirjastoista lapsiperheet ja nuoret voivat halutessaan saada luettavaa ilman kirjastokäyntiä. Kirjat tilataan sähköpostilla ja voidaan noutaa myöhemmin lainaustiskiltä.

Kaustisen kirjastossa mietittiin keväällä koronasulun aikana, miten lapsiperheitä voitaisiin palvella, vaikka kirjastossa ei voinut asioida. Keksittiin, että satutunnit voi siirtää Youtubeen. Sieltä voi edelleen käydä kuuntelemassa Susanne Mikkolan lukemia satuja. Hakusanoilla "Kaustisen kirjasto" löytyy myös kirjavinkkausvideoita.

Turvallinen asiointi

Kirjastoista opastetaan, että koronaturvallisuuden vuoksi kirjastossa kannattaa asioida mahdollisimman ripeästi, maski päällä ja turvavälit sekä käsihygienia huomioiden.

Kokkolan kaupunginkirjasto ohjaa lisäksi käyttämään palautusluukkua tai -automaattia sekä lainausautomaattia ja varauspalvelua.

Suurin osa kirjastojen tavanomaisista palveluista toimii tällä hetkellä, mutta esimerkiksi Kennelliitto on keskeyttänyt koronatilanteen vuoksi kaikki lukukoiravierailut vuoden loppuun saakka. Osa kirjastojen yleisötapahtumista saatetaan myös perua.

Lue seuraavaksi