1. yle.fi
  2. Uutiset

Moni pyöräilijä ei muista, että laki vaatii nyt takavalon – Itä-Suomen poliisin valvonnassa jaettiin 370 huomautusta

Myöhemmin talvella poliisi voi alkaa puuttua valojen puutteeseen liikennevirhemaksuilla.

pyöräily
Kuvassa on polkupyörän takavalo syyskuussa 2020.
Uusi tieliikennelaki vaatii polkupyöräilijöille myös punaisen takavalon.Silja Viitala / Yle

Lainmukaiset pyörän valot unohtuvat sadoilta pyöräilijöiltä Itä-Suomessa. Itä-Suomen poliisi antoi viime viikolla polkupyöräilijöiden tehovalvonnassa 370 huomautusta ja neljä liikennevirhemaksua.

Valtakunnallisessa tehovalvonnassa kiinnitettiin huomiota erityisesti valojen käyttöön. Uuden tieliikennelain mukaan polkupyöräilijällä tulee olla hämärän aikaan etuvalon lisäksi myös punaista valoa näyttävä takavalo.

– Onhan se numeraalisesti iso luku, jos kaikki laitettaisiin jonoon. Mutta partioilta tuli myös sellaista viestiä, että isolla osalla ne ovat käytössä kuten pitääkin, arvioi valvonnan tuloksia Itä-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisisektorin johtaja, ylikomisario Petri Pahkin.

Pahkinin mukaan moni pyöräilijä ei ole vielä tietoinen uudesta laista, ja osa ei siitä edes välitä. Valojen puute on ollut poliisin riesana aiempinakin vuosina, ennen lakimuutosta.

Poliisi suhtautuu takavalon puutteeseen toistaiseksi neuvomalla. Myöhemmin talvella, kun päivät pimenevät entisestään, saatetaan alkaa jakaa jo 40 euron virhemaksujakin, sanoo Pahkin.

Lamppujen ei tarvitse olla kiinni pyörässä, vaan esimerkiksi otsalamppu ja reppuun kiinnitetty valo käyvät myös.

– Henkilökohtaisesti näen, että valojen mallit ovat kehittyneet olennaisesti ja menneet helpompaan suuntaan. Kun muistellaan vanhoja aikoja, oli dynamot ja valolamput, jotka piti oikeasti asentaa pyörään. Nyt pyörään saa melkeinpä kuminauhatekniikalla led-valot, Pahkin sanoo.

Lue lisää:

Pyörän takavalosta tuli pakollinen varuste pimeällä – pyöräilijä, tiedä ainakin nämä kolme asiaa ennen kuin lähdet polkemaan

Takavalosta tuli pakollinen varuste pimeällä polkeville, mutta kauppojen hyllysaldot näyttävät punaista – 6 vinkkiä turvallisempaan syyspyöräilyyn

Uusi tieliikennelaki on nyt voimassa – tiedä ainakin tämä

Lue seuraavaksi