Esimerkiksi jääkiekko, salibandy ja kuorolaulu ovat korkean koronariskin harrastuksia – runsaasti hengittäessä lyhytkin kontakti voi riittää

Hallitus suosittaa korkean tartuntariskin harrastusryhmien laittamista jäähylle aikuisilta, kun epidemia on kiihtymis- tai leviämisvaiheessa.

Jääkiekkokaukaloissa on huomattu, että lyhyetkin kontaktit voivat aiheuttaa tartunnan, kun hengitys on runsasta. Kuvituskuva. Kuva: Dani Branthin / Yle

Hallitus tiedotti tänään uusista suosituksista koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn. Yksi toimi olisi tartuntariskiltään korkeiden ryhmäharrastusten keskeyttäminen, kun epidemia on alueellisesti kiihtymis- tai leviämisvaiheessa.

Suosituksissa painotettiin erityisesti aikuisten ryhmäharrastuksia, sillä lasten harrastustoiminta on tärkeää lapsen hyvinvoinnille. Tiedotustilaisuudessa todettiin, että tauti ei ole erityisesti levinnyt lasten harrastuksissa.

Eritystä huomiota pitäisi kiinnittää ministerien mukaan esimerkiksi joukkueurheiluun, jossa on lähikontakteja ja hikoilua.

Helsingin yliopiston virologin, professori Olli Vapalahden mukaan hikoilu tuskin levittää virusta, mutta silloin kun hikoillaan, myös hengitetään yleensä runsaasti.

Hengästyminen voi Vapalahden mukaan aiheuttaa sen, että hyvinkin lyhyt kontakti saattaa johtaa tartuntaan. Nopeatempoiset joukkuelajit, kuten jääkiekko, salibandy ja koripallo voivat olla esimerkkejä sisätilojen lajeista, joissa tarttumisriski on korkea.

Vapalahti nostaa esiin erityisesti jääkiekkokaukaloista tehdyt havainnot.

– Näyttää siltä, että kontaktit kaukalossa pelien aikana ovat riittäneet siihen, että myös vastustajajoukkueen pelaajat ovat saaneet tartuntoja. Runsaasti hengitettäessä lyhytkin altistusaika voi vaikuttaa infektion saamiseen, Vapalahti kertoo.

Yksi syy jääkiekon esiinnousulle tartunnoissa voi kontaktien lisäksi olla myös hallin viileys, joka saattaa olla virukselle suosiollinen. Vapalahden mukaan kylmyyden osuus on kuitenkin vielä epäselvä ja tartuntoja on tullut myös lämpimissä halleissa.

Vaasan sairaanhoitopiiri on jo koronan leviämisvaiheessa. Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit ovat koronan kiihtymisvaiheessa. Päätösvalta toimista on alueellisilla viranomaisilla. Kuva: THL, Lasse Isokangas / Yle

Harrastuksissa erilaiset sosiaaliset piirit leikkaavat

Vaikkei tartuntoja olisi vielä tullut urheiluhalleista paljoa, kasvavat Vapalahden mukaan riskit sitä mukaa, mitä enemmän esioireisia tai oireettomia kantajia harrastuksissa on mukana.

– Itse ottelutapahtuma on vain osa harrastusta, sen lisäksi ollaan pukukopeissa tai mahdollisesti istutaan iltaa harrastusten jälkeen, joten kontakteja syntyy myös itse harrastustoiminnan jälkeen.

Harrastukset tuovat elämään lisää yhteisöllisyyttä. Harrastuspiirit ovat Vapalahden mukaan sellaisia, joissa eri sosiaaliset ympyrät leikkaavat.

– Vaikka siellä istuttaisiin vain samassa huoneessa tekemättä mitään, se lisää sosiaalista verkkoa, jota pitkin virus pääsee siirtymään, Vapalahti toteaa.

Turvavälit eivät automaattisesti takaa suojaa, vaikka riskit tartuntaan pienentyvät

Kulttuuriharrastusten puolelta esimerkiksi kuorolaulu, johon liittyy voimakasta äänenkäyttöä ja läheisyyttä, on tarttumariskiltään korkea harrastus.

Suurempi osa tartunnoista selittyy Vapalahden mukaan isojen pisaroiden kautta, mutta myös mahdollisuus aerosolitartuntoihin on olemassa.

Tilan ilmanvaihdosta riippuen turvaväleistä ei välttämättä ole hyötyä suojaamaan tartunnalta esimerkiksi ryhmäliikuntatunneilla, vaikkei lähikontaktia tulisikaan.

– Saman ilman hengittäminen vähän kauempaakin riittää siihen, että on mahdollisuus saada tartunta. Runsas hengittäminen erityisesti tartunnan lähteellä lisää sitä riskiä, vaikkei tartuntatapa ole tyypillinen.

Vapalahden mukaan maskien käyttö myös harrastuksista on suositeltavaa, vaikka raskas urheilu maski päässä on hankalaa.

Kuitenkin esimerkiksi kulttuuriharrastuksissa ja kehonhuoltotunneilla, joissa syke ja hengitystiheys eivät välttämättä nouse korkeiksi, voi maskien käyttö turvata harrastamista.

Juttua päivitetty 15.10. kello 20.04. Lisätty ingressiin täsmennys siitä, että suositus koskee ensisijaistesti aikuisten harrastusryhmiä.

Lue myös: