Finnair vähentää 600 Suomessa – luottamusmies ihmettelee, miksi vain lentävä henkilökunta selviää lomautuksilla

Ylelle kerrotaan, että irtisanomiset kohdistuvat tasaisesti operatiivisiin, kaupallisiin ja muihin tukipalveluihin. Lisäksi lomautukset saattavat kestää pitkään.

Helsinki-Vantaan lentokentällä oli 5. lokakuuta useita Finnairin lentokoneita. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Finnair on saanut päätökseen syyskuussa aloittamansa yt-neuvottelut. Ne johtavat 600 työpaikan vähentämiseen Suomessa koronapandemian vaikutuksen vuoksi. Lisäksi Suomen ulkopuolelta vähennetään 100 työpaikkaa.

Yt-neuvottelujen piirissä oli 2800 työntekijää eli yhtiön koko henkilöstö Suomessa pois lukien matkustamopalveluhenkilöstö ja lentäjät.

Finnairilla on tällä hetkellä yhteensä 6500 työntekijää.

Henkilöstövähennykset toteutetaan ensi maaliskuun loppuun mennessä.

– Koronapandemia on ollut alallemme täysin epäreilu, ja valitettavasti nyt moni finnairilainen joutuu kokemaan sen taloudelliset vaikutukset henkilökohtaisesti, sanoo toimitusjohtaja Topi Manner.

Lisäksi Finnair jatkaa lähes koko henkilöstönsä lomautuksia Suomessa. Suurella osalla henkilöstöä toistaiseksi voimassa olevat lomautukset saattavat jatkua pitkään, sillä toimialan arvioiden mukaan lentoliikenteen toipuminen kestää useampia vuosia.

Finnair on rakentanut työnsä nyt menettäville NEXT-nimellä kutsuttavan työllistymisen tuen kokonaisuuden yhteistyössä eri kumppaneiden kanssa. Yhteistyötä on tehty muun muassa TE-keskuksen, ELY-keskuksen, Vantaan kaupungin sekä lukuisten oppilaitosten ja yritysten kanssa.

Työpaikat vähenevät Finnairin tytäryhtiöistä

Irtisanomisilla Finnair keventää raskasta organisaatiotaan, joka on tyypillistä vanhoille verkostolentoyhtiöille.

Väki vähenee erityisesti konsernin tytäryhtiöitä, jotka hoitavat esimerkiksi teknisiä huoltopalveluita, matkapalveluita ja catering-palveluita. Finnair järjestää iltapäivällä koko henkilöstölle tarkoitetun tiedotustilaisuuden, missä kerrotaan tarkemmin irtisanomisista.

– Käsitykseni mukaan operation -yksiköistä vähenee noin 450 työpaikkaa, sanoo Finnair Technical Services oy:n pääluottamusmies Jan-Markus Kallio.

Tulevalla talvikaudella suurimman osan Finnairin lennoista operoi yhtiön osittain omistama Nordic Regional Airlines oy. Finnair itse tarvitsee talvikaudella laivastostaan vain muutamaa laajarunkokonetta ja Euroopan liikenteessä käytettävää Airbusin kapearunkokonetta.

– Tekniikan henkilökunnan osalta on kaavailtu, että tulevana talvena jopa puolet voi olla lomautettuna. Se luku elää koronatilanteen mukaan, sanoo Kallio.

Finnair arvioi, että yhtiön palautuminen koronapandemiasta tulee kestämään vähintään kolme vuotta.

– Sen perusteella yhtiössä ajatellaan nyt, että pelkillä lomautuksilla ei voida jatkaa, harmittelee Kallio.

Kallion mukaan Finnairin tekniikka työllistää yli 400 henkilöä. Hän odottaa, että tekniikan puolella lentokoneasentajista ja lentokonemekaanikkojen vähennystarve on noin 20 prosenttia.

– Veikkaan että tuo osuus on suunnilleen sama muillakin yksiköillä.

Myös Finnairista vahvistetetaan Ylelle, että suhteelliset vähennysmäärät ovat kaikissa yksiköissä suunnilleen samansuuruiset henkilöstömääriin suhteutettuna.

Henkilöstövähennysten alaisista yksiköistä henkilöstömäärällä mitaten suurimpia ovat Finnair Cargo ja Finnair Tekniikka.

Näiden lisäksi vähennystarpeet kohdistuvat muihin operatiivisiin toimintoihin (Finnair Kitchen, Helsinki–Vantaan asiakaspalveluyksikkö), kaupallisiin toimintoihin (mm. globaali myynti ja markkinointi, asiakaskokemustiimi sekä Aurinkomatkat), it- ja digipalveluihin sekä tukitoimintoihin (mm. henkilöstöpalvelut, strategiatoiminnot, viestintä).

– Olimme valmiita siihen, että työntekijät olisivat voineet olla ensi vuoden ajan toistaiseksi voimaksi olevilla lomautuksilla, Finnair Cateringin pääluottamusmies Reijo Hiltunen harmittelee. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Lentokoneruoan tuominen ruokakauppoihin ei riitä

– Uutinen oli odotettu, mutta vähän kuitenkin yllätyttiin irtisanottavien määrästä, Finnair Kitchenin luottamusmies Reijo Hiltunen sanoo.

Hän odottaa väen vähennyksen omassa yksikössään olevan jonkin verran alle sata.

Hiltunen toteaa, että lentoliikenteen kriisin takana on korona ja työntekijäpuoli ymmärtää työnantajan tuskan.

– Mutta olisimme toivoneet, että mahdollisten irtisanomisten sijaan työnantajan olisi voinut myös meitä lomauttaa – aivan samalla tavalla kuin se teki lentävän henkilökunnan kanssa. Se jäi mietityttämään, että miksi näin ei tehty.

Viime viikolla Finnair vei lentoaterioitaan ruokakauppaan. Työntekijäpuoli kiittelee avausta – vaikka se ei tässä tilanteessa riitä.

– Se ei ihan riitä. Mutta se on hyvä avaus, että yritetään saada tuotteita myyntiin muualle kuin lentokoneisiin. Me näemme sen positiivisena, että yhtiö on lähtenyt hakemaan uusia bisnesideoita.

Lue myös: