Hyppää sisältöön

Talvirengassesonki käynnistyy hiljalleen – tänä vuonna talvirengaspakko arvioidaan kelin mukaan

Liikenneturva pitää mahdollisena sitä, että autoilijoiden ja poliisin välille saattaa syntyä keskustelua siitä, vaativatko keliolosuhteet talvirenkaiden käyttöä vai ei.

Poliisi kertoo, että se ottaa valvonnassaan huomioon nopeastikin vaihtuvat sääolosuhteet koko maassa. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Autoiijat vaihdatuttavat jo talvirenkaita. Ruuhkia rengasliikkeisiin ei vielä ole syntynyt, mutta niitä odotellaan jos säät kylmenevät. Forssan TA-renkaasta kerrotaan, että ruuhkia syntyy yleensä nopeasti kun autoilijat havahtuvat renkaiden vaihdon tarpeellisuuteen.

Toki on autoilijoita, jotka tulevat toimenpiteeseen vasta kun on pakko, kerrotaan TA-renkaasta.

Tänä syksynä on voimassa uusi tieliikennelaki, joka on muuttanut talvirengaspakon keliperusteiseksi. Talvirenkaita pitää nyt käyttää marras-maaliskuun aikana, jos sää tai keli sitä sitä edellyttävät. Aiemmin talvirenkaita oli käytettävä joulu-helmikuun ajan.

Poliisi kertoo, että se ottaa valvonnassaan huomioon nopeastikin vaihtuvat sääolosuhteet koko maassa. Vaikka nastarenkaita ei matkan alkupäässä vielä tarvittaisikaan, voi esimerkiksi Lappiin suuntautuvalla matkalla olla jo nyt syytä varautua niiden tarpeeseen.

Liikenneturva: Ajokeliä ei arvioida vain pääväylien kunnon perusteella

Liikenneturvan turvallisuuspäällikkö Juha Valtonen näkee uudessa tieliikennelaissa hyviä ja huonoja puolia. Hyviä puolia Valtosen mukaan on muun muassa talvirenkaiden käyttöajan ajanjakson pidentyminen.

– Monta kertaa niitä lumimyräköitä on tullut näiden sydäntalven kuukausien ulkopuolellakin.

Uusi tieliikennelaki ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton. Valtosen mukaan autoilijoiden ja poliisin välille saattaa syntyä tien päällä keskustelua siitä, vaativatko keliolosuhteet talvirenkaiden käyttöä vai ei. Huomioitavaa on se, että vallitsevaa keliä ei tarkastella vain pääväylien kunnon mukaan.

– Keliä katsotaan laajempana perspektiivinä eli sään tai kelin täytyy olla kesäinen myös pikkuteillä. Etenkin sydäntalvella päätiet saattavat olla monin paikoin sulia, mutta pikkutiet ovat täysin luisteluratoja, huomauttaa Valtonen.

Ilmatieteen laitos ennustaa Kanta-Hämeeseen ensi viikolle paikoin muutaman asteen pakkasia.