Hyppää sisältöön

Professorit: hamppua voi kasvattaa kotona, mutta ei huumeeksi – motiivi voi ratkaista, syyllistyykö tekijä rikokseen vai ei

Itä-Suomen hovioikeuden päätös hampun kasvattajan tuomion kumoamisesta on asiantuntijoiden mukaan selvä.

Hovioikeudessa käsiteltiin iisalmelaismiehen käräjiltä saamaa tuomiota. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Rikosoppineiden mielestä hampun kotikasvatus on mahdollista, vaikka lajike olisi huumaava. Hamppua tosin ei saa käyttää huumeena.

Itä-Suomen hovioikeus antoi toissapäivänä tuomionsa niin sanotussa hamppujutussa. Hovioikeus kumosi iisalmelaisen Hannu Hyvösen käräjillä saaman lääkerikostuomion. Hyvönen oli kasvattanut hamppua aikomuksenaan jalostaa siemenistä uusi lajike. Hovioikeuden mukaan näyttöä lääkeainerikoksesta ei ole.

Hyvönen oli etukäteen ilmoittanut poliisille ulkoviljelmästään ja hän oli kertonut luovuttavansa hamput poliisille siementen keräyksen jälkeen.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Sakari Melander pitää perusteltuna, että hovioikeus päätyi eri ratkaisuun kuin käräjäoikeus. Hänen mukaansa lääkerikoksien soveltaminen lähtökohtaisesti huumausainerikostapauksiin on ongelmallista.

Professorin mukaan aiemmin hampun kasvattamisesta on voitu ajatella, ettei sen kasvattamiselle voi olla muuta syytä kuin käyttö huumausaineena. Jos sitä kasvatetaan muuhun tarkoitukseen kuin huumeeksi, siitä ei voida rangaista.

– Ristiriitaa lainsäädännön mukaan ei ole.

Kasvatuksen motiivi voi ratkaista rikoksen

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen on samaa mieltä Melanderin kanssa: tapauksessa ei ollut näyttöä, että hamppua olisi kasvatettu huumausaineeksi.

– Kyse on myös kasvatusolosuhteista ja siitä, onko huumausaineena käytettävää hamppua löytynyt.

Kasvatusolosuhteilla tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että kasvit ovat sisätiloissa kastelujärjestelmässä ja lamppujen alla. Yleensä Suomessa hamput eivät saa ulkona riittävästi valoa, jotta niiden vaikuttava aine eli THC-pitoisuus nousisi korkeaksi.

Kumpikin professori huomauttaa, että kyse on yksittäisestä tapauksesta, eikä hovioikeuden ratkaisusta voi vetää laajoja yhteiskunnallisia tulkintoja hampun kasvattamisen ja siementen myynnin laillisuudesta.

– On taas toinen kysymys, missä tarkoituksessa siemeniä myydään. Jos niitä myydään siksi, että niistä valmistetaan huumetta, on se varmasti rikos, Tolvanen toteaa.

Jos siemeniä myytäisiin eteenpäin sen takia, että niistä valmistettaisiin lääkeainetta, sekin saattaisi olla rikos.

Tolvasen mukaan näyttää siltä, että siemeniä voi tietyissä tapauksissa jopa myydä eteenpäin, kunhan niitä ei tarkoiteta huumeeksi tai lääkkeeksi.

Hannu Hyvösen tapaus saattaa mennä korkeimman oikeuden käsittelyyn lääkeainerikoksen osalta, jolloin oikeus arvioisi vielä, voiko hamppua kasvattaa lääkeainetarkoituksessa.

Lue lisää: