Hyppää sisältöön

Naisen vuosien piina – naapuri kyttäsi ja seurasi työpaikalle Kolarissa

Uhri sai tekojen vuoksi traumaperäisen stressihäiriön.

Syytetty tuomittiin jo toistamiseen samaan uhriin kohdistuneista samanlaisista rikoksista. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Lapin käräjäoikeus on tuominnut naapuriaan vainonneen naisen ehdolliseen vankeuteen. Kolmen kuukauden ehdollinen tuomio tuli vainoamisesta ja lähestymiskiellon rikkomisesta.

Rikokset tapahtuivat Kolarissa noin vuoden ajan vuosina 2017-2018.

Naapurusten välirikon taustalla mustasukkaisuus

Lähes 20 vuotta naapureina olleille naisille tuli välirikko vuonna 2015.

Uhrin mukaan vainoaminen alkoi, kun naapuri alkoi epäillä hänellä olleen suhde naapurin miespuolisen ystävän kanssa ja tuli mustasukkaiseksi. Vainoamista kesti vuosia.

Naapuri alkoi seurata uhriaan tämän mennessä töihin, lounastauoilla ja töistä palatessa. Hän tuijotti uhrinsa työhuoneen ikkunoista sisään, kunnes työnantaja asensi verhot näköesteeksi. Kyttääminen oli lähes päivittäistä.

Lisäksi naapuri tarkkaili uhrin kotia omalta tontiltaan.

Rikosten uhri kertoi syytetyn tekojen aiheuttaneen pelkoa ja ahdistusta. Hän oli saanut tekojen vuoksi traumaperäisen stressihäiriön.

Viisi todistajaa vahvisti uhrin kertomuksen

Syytetty kiisti syyllistyneensä rikokseen ja väitti, ettei ollut seurannut, tarkkaillut teot tai muuten oikeudettomasti vainonnut naapuriaan.

Lapin käräjäoikeus kuuli muun muassa viittä todistajaa, jotka vahvistivat rikosten uhrin kertomuksen. Käräjäoikeus katsoi naisen syylliseksi vainoamiseen ja lähestymiskiellon rikkomiseen.

Oikeuden mukaan naisen menettelyn sinnikkyys ja jatkuvuus osoittavat hänessä erittäin suurta syyllisyyttä.

Tuomitulle tavanomaista pidempi koeaika

Käräjäoikeus asetti ehdollisen vankeuden koeajan tavanomaista pidemmäksi eli kahteen vuoteen, koska piti selkeänä vaarana sitä, että hän jatkaa menettelyään tuomiosta huolimatta.

Ehdollisen tuomion lisäksi syytetty tuomittiin maksamaan uhrilleen runsaat 3000 euroa korvauksia.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa ylempiin oikeusasteisiin.

Syytetty tuomittiin aiemmin samaan uhriin kohdistuneista vainoamisesta ja lähestymiskiellon rikkomisesta, jotka tapahtuivat vuosien 2016 ja 2017 aikana. Hän sai tuolloin tuomioksi 30 päivää ehdollista vankeutta.