Hyppää sisältöön

Energian kausivarastoinnilla kysyntäpiikki – startup-yritys kaipaa kipeästi leveämpiä hartioita

Kokkolalainen Heliostorage on vuosikausia yrittänyt kaupallistaa teknologiaansa. Kesällä kysyntä vihdoin loikkasi uudelle tasolle.

Heliostoragen pilottiprojekti syntyi Toholammille viljapeltoon. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkolalainen startup-yritys Heliostorage on kuluvan kesän aikana tehnyt useita toimitussopimuksia Suomeen ja ulkomaille teknologiasta, jossa energiaa varastoidaan maaperään.

Tilanne oikeastaan yllätti, kertoo Heliostoragen kehitysjohtaja Timo Sivula:

– Tässä on tapahtunut valtava murros meidän startupin suhteen loppukesän aikana. Me olemme viisi vuotta yrittäneet saada edes yhtä kauppaa ja sopimusta tehtyä ja nyt niitä on syntynyt kolme ihan kahden-kolmen kuukauden aikana.

Kotimaassa projektit lähellä

Kokkolalaisyritys on saanut asiakkaita omasta ja naapurimaakunnasta, Keski-Pohjanmaalta ja Pohjanmaalta.

Pilottiprojektinaan yritys toimitti lämmön varastointimenetelmän juomavalmistaja Finn Springille Toholammilla.

Vuonna 2018 maan alle porattiin kymmeniä lämpökaivoja noin 50 metrin syvyyteen. Kaivoihin on siitä lähtien johdettu sekä aurinkokeräinten kesällä taltioimaa energiaa että teollisuuden kompressoreiden synnyttämää hukkalämpöä. Lämpö käytetään juomavalmistajan toimisto- ja uimahallirakennuksen lämmittämiseen.

– Nyt maaperän lämpö alkaa olla sillä tasolla, että ensi talvena viikonloput lämmitetään puhtaasti maasta tulevalla lämmöllä, kertoo Timo Sivula.

Parhaillaan Kaustiselle Evankelisen opiston pihapiiriin on valmistumassa maa- ja aurinkolämmön yhdistävä järjestelmä.

Kruunupyyn jäähallin lähelle maaperään taas säilötään talven pakkasia eli kylmää energiaa, jolla aiotaan synnyttää jäähallin jäätä aiempaa huomattavasti edullisemmin.

Suuri projekti Kiinaan

Yrityksen toistaiseksi suurin toimitus on menossa Kiinan Guangzhouhun. Sopimus syntyi loppukesästä.

Siellä trooppisella alueella on tarkoitus tehdä lämmöllä kylmää. Kehitysjohtaja Timo Sivula luonnehtii tekniikkaa uraauurtavaksi.

– Yhteistyössä Guangzhou Power Supplyn kanssa entisajan kaasujääkaappien tapaan lämmöllä tehdään kylmää. Sellaista ei aurinkokeräimellä ole tehty missään muualla aiemmin. Kun se saadaan toimimaan, markkinat tropiikissa ovat valtavat, sillä ilmastoinnin energiankulutus on yksi suurimmista energiasyöpöistä tropiikissa, arvioi Sivula.

Kiihtyvä kasvu tuo ongelman

Nopeasti syntynyt kasvu on luonut alle kymmenen hengen startup-yritykselle ongelman. Tarvitaan laajempaa rahoituspohjaa eli lisää sijoittajia yritykseen.

– Materiaali- ja henkilöstökulut syövät niin ison osan tulovirrasta, että on hankala saada pakettia pysymään kasassa. Tämän takia haemme ulkopuolista rahoitusta eli sijoittajia yritykseen ja pääomaa, joka turvaisi nykyiset toimitukset ja projektit maaliin.

Mikä käänsi kelkan lopulta siihen suuntaan, että uuden teknologian markkinointityö yllättäen tuottikin tulosta?

Sivulan mielestä hyvä referenssi eli onnistunut pilottiprojekti Toholammilla oli ratkaisevassa asemassa. Se syntyi Euroopan aluekehitysrahaston avulla EAKR-projektina. Mukana olivat myös Centria-ammattikorkeakoulu ja GTK .

Kiinan-valloitukseen taas saatiin apua Business Finlandilta sekä Suomen ja Kiinan teknologiayhteistyöstä.

Startupin pääomahankintaan ei ole odotettavissa apua viranomaisilta. Timo Sivulan mukaan sellaista mekanismia ei ole, jolla yrityksen myyntiä tai markkinointia voisi tukea. Rahaa haetaan yksityisiltä sijoittajilta, ja neuvotteluita niistä on menossa.

Heliostoragen kehitysjohtajan mukaan moni startup on kompastunut juuri tässä vaiheessa.

– Potentiaalia on valtavasti ja tilanne on kiihtymässä. Moni yritys kuitenkin kuolee juuri tähän kohtaan, kun kasvu lähtee kiihtymään, mutta rahoitus pettää alta.