1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulkomailla tehty negatiivinen koronatesti ei taannut virusvapautta – Skopjen koneen koronapositiivisista valtaosalla oli mukanaan aiempi negatiivinen tulos

Tulokset ovat osoitus lähtömaatestauksen ongelmista. Testejä on eri tasoisia, eivätkä kaikki ole yhtä tarkkoja kuin Suomessa tehtävät testit.

Turku
Turun lentoasemalla valmistaudutaan ottamaan vastaan Skopjesta saapuvia matkustajia.
Koronavirustestaajat valmistautuvat ottamaan Skopjen matkustajia vastaan Turun lentoasemalla elokuussa.Mika Puska

Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun viikko sitten tulleista positiivisen koronatestituloksen saaneista lentomatkustajista viidellä seitsemästä oli negatiivinen koronavirustesti tehtynä ennen lentoa.

Turun kaupungin asiantuntijalääkäri Jane Marttila kertoo, että positiivisen testituloksen saaneista matkustajista vain kaksi oli sellaisia, joille testiä ei ollut tehty ennen lentoa.

– Edellisen Skopjen koneen seulonnan perusteella on nähtävissä tilanteita, että matkustajalla oli negatiivinen testitulos, mutta tulos oli kuitenkin positiivinen meidän testissämme, Marttila kertoo.

Marttilan mukaan lähtömaatestaus on ongelmallinen kysymys, koska testejä on eritasoisia. Kaikki testit eivät välttämättä ole yhtä tarkkoja kuin Suomessa tehtävä testi.

Lähtömaatestauksen lakiehdotuksessa on mukana vaatimus 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta tehtävästä uudesta testistä. Matkustajat olisivat omaehtoisessa karanteenissa toisen testin tekemiseen asti.

– Kyllähän tartunnat sillä tavalla lopulta selviäisivät, mutta lähtömaassa tehtävään negatiiviseen testiin ei voi liikaa luottaa, Marttila toteaa.

Lähtömaatestaus palasi lähtökuoppiin

Perustuslakivaliokunta palautti torstaina lähtömaatestauksen lakiesityksen takaisin valmisteluun.

Esitetyllä lakimuutoksella olisi mahdollisestettu ulkomaisten matkustajien saapumien Suomeen, jos heillä on esittää korkeintaan kolme vuorokautta vanha negatiivinen koronatesti.

Lakiesitystä ei perustuslakivaliokunnan mukaan voi nykymuodossaan käsitellä eduskunnassa. Hallitus pohtii seuraavaksi, antaako se uuden lakiesityksen vai täydentääkö vanhaa.

Lähtömaatestausta on odotettu erityisesti Turussa, sillä Skopjesta tulleilla lennoilla on todettu tähän mennessä yhteensä noin 70 koronavirustartuntaa.

Lisää aiheesta:

Viranomaisten arvion perusteella Skopjen lentojen keskeyttämiselle ei toistaiseksi ole perusteita – tartunnat saadaan testattua nyt kootusti

Johtajaylilääkäri arvostelee Traficomin päätöstä kieltää Skopjen lennot Turkuun: "Olisi voinut pohtia hieman pidemmälle tätä asiaa"

Perustuslakivaliokunta pysäytti ravintolarajoitukset ja vaatii muutoksia – hallituksen esitys rajoittaa liikaa elinkeinovapautta

Lue seuraavaksi