1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perustuslakivaliokunta

Haaviston virkarikosepäilyjen käsittely lykkääntyi perussuomalaisten koronavirusaltistumisten takia – kaikki puolueen edustajat poissa perustuslakivaliokunnasta

Valiokunnassa oli määrä päättää tänään Haaviston virkarikosepäilyn jatkokäsittelystä.

Perustuslakivaliokunta pyrkii saamaan kannanottonsa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkarikosepäilyistä valmiiksi lokakuun aikana. Kuvituskuva. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) oli perjantaina aamulla jälleen perustuslakivaliokunnan kuultavana virkarikosepäilyihin liittyen.

Perustuslakivaliokunnan oli määrä päättää Haaviston virkarikosepäilyn jatkokäsittelystä kuulemisen jälkeen, mutta koronavirusaltistumisten takia kaikki valiokunnan perussuomalaisjäsenet puuttuivat kokouksesta.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) päätti, että valmistavaa keskustelua ei aloiteta, mikäli yksi eduskuntaryhmä on kokonaan poissa.

Asian käsittelyä on tarkoitus jatkaa ensi viikolla. Valiokunnan seuraava kokous on tällä tietoa määrä pitää keskiviikkona, vaikka sen piti alkuperäisen suunnitelman mukaan olla tiistaina.

Valiokunnan perussuomalaiset jäsenet käyvät koronatesteissä, jotka valmistunevat joko maanantaina tai tiistaina. Valiokunta lykkäsi kokoustaan, koska sen työtilanne salli sen.

Perussuomalaisten jäsenet perustuslakivaliokunnassa ovat Olli Immonen, Jukka Mäkynen ja Sakari Puisto.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja: Edustajat olivat keskustelleet eduskunnan kahvilassa ilman maskeja

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan kaksi perustuslakivaliokunnan perussuomalaista jäsentä oli ollut tekemisissä positiivisen tartunnan saaneen kansanedustaja Tom Packalénin kanssa. Packalén ilmoitti tartunnastaan perjantaina.

Tavion mukaan edustajat olivat keskustelleet ilman maskeja eduskunnan kahvilassa. Tavio ei nimeä edustajia.

– He ovat jääneet tänään kotiin varotoimenpiteenä ja heidät testataan, jos työterveys katsoo sen tarpeelliseksi, Tavio sanoo.

Tavion mukaan mahdolliset altistumiset eivät vaikuta puolueen eduskuntaryhmän toimintaan, sillä ryhmän kokouksiin on mahdollista osallistua myös etänä.

Valiokuntien työskentelyyn poissaolot voivat vaikuttaa.

– Valiokunta ei lähde tekemään tärkeitä päätöksiä varajäsenillä. Katsotaan, että tärkeissä asioissa pitäisi olla varsinaiset jäsenet paikalla, Tavio sanoo.

Perustuslakivaliokunta pyrkii saamaan kannanottonsa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkarikosepäilyistä valmiiksi lokakuun aikana.

Perustuslakivaliokunta selvittää, rikkoiko Haavisto velvollisuuksiaan ministerinä tai menetteli muutoin lainvastaisesti, kun hän halusi siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen uusiin tehtäviin.

Haaviston ja Tuomisen välillä oli erimielisyyttä siitä, miten al-Holin leirillä olleita autettaisiin takaisin Suomeen.

Lisää aiheesta:

Pääministeri Marin poistui Eurooppa-neuvoston kokouksesta kansanedustajan koronatartunnan vuoksi: "Olen ollut satunnaisissa kohtaamisissa Packalénin kanssa"