Hyppää sisältöön

Maastopalot nielevät Kilimanjaron luontoa jo kuudetta päivää – palo sai alkunsa kiipeilijöiden levähdyspaikalta

Sammutustyöt ovat osoittautuneet oletettua vaikeammiksi.

Sammutustöissä on ollut satoja palomiehiä ja vapaaehtoisia. Kuva on otettu Kilimanjarolla 12. lokakuuta. Kuva: AOP

Afrikan korkeimmalla vuorella Kilimanjarolla roihuavat tuhoisat metsäpalot.

Palot saivat alkunsa sunnuntaina Whonan alueella, jossa huipulle tavoittelevat kiipeilijät usein levähtävät. Mandaran ja Horombon reitit kulkevat levähdyspaikan kautta.

Tansania kertoi torstaina, että se on ottanut käyttöön sammustushelikopterin palojen taltuttamiseksi. Sammutustöihin on osallistunut satoja palomiehiä sekä seudun asukkaita ja opiskelijoita.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n sääpalvelu on julkaissut Twitterissä videon liekeistä.

Arvokasta luontoa on tuhoutunut

Päiviä kestänyt metsäpalo on aiheuttanut huolta luonnon tuhoutumisesta. Alue tunnetaan rikkaasta ekosysteemistään.

– Tämä tuhoisa palo leikkaa läpi koko Tansanian arvostetuimman luonnontilan, pääkaupungissa Dar es Salaamissa asuva luonnonsuojelija Padili Mikomangwa arvioi The New York Times -lehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

Jo nyt isoja metsä- ja pensaikkoalueita on palanut maan tasalle. Luonnonvaraministeri Hamisi Kigwangalla on kommentoinut The New York Timesin mukaan sosiaalisessa mediassa, että sammutustyöt ovat olleet raskaampia ja vaikeampia kuin ennustettiin.

Tansanian luonnonvaraministeri Hamisi Kigwangalla tutki vahinkoja paloalueella 14. lokakuuta. Kuva: Tanzania National Parks Authority / EPA

Kilimanjaron lumihuippu ja sitä ympäröivä kansallispuisto julistettiin vuonna 1987 Unescon maailmanperintökohteeksi. (siirryt toiseen palveluun)

Viime vuosina alueen luontoa ovat uhanneet saasteet ja laittomat hakkuut. Myös Kilimanjaron miltei 6000 metriin kurkottelevan huipun lumipeite on alkanut sulaa lämmenneen ilmaston vuoksi.

Lisäksi huolta ovat aiheuttaneet kiipeilyturismin vaikutukset luontoon. Vuori houkuttelee vuosittain noin 50 000 kävijää.